Jutarnji list: Za oznake NDH kazna i do 4.000 eura
Istaknuto Nekategorisano Politika

Jutarnji list: Za oznake NDH kazna i do 4.000 eura

Za isticanje oznaka Nezavisne Države Hrvatske, širenje lažnih vijesti ili vrijeđanje policajca izmjene prekršajnog zakona povećavaju maksimalne kazne više od 20 puta pa će iznositi i do 4.000 eura, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Za izvođenje i reproduciranje pjesama te nošenje i isticanje simbola, tekstova i crteža kojima se remeti javni red i mir dosadašnje novčane kazne od 20 do 170 eura uvećat će se do 23 puta te će iznositi od 700 do čak 4.000 eura.

Riječ je o prekršajnom djelu temeljem kojeg se u Hrvatskoj kažnjava isticanje fašističkih obilježja poput kukastih križeva te izvikivanje pozdrava “Za Dom spremni”.

Istom će se kaznom kažnjavati i širenje lažnih vijesti kojima se remeti spokojstvo građana, s kakvim se javnost često susretala tokom pandemije korone, kao i neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja i omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe.

Propisuje to nacrt izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu te predložilo njegovo donošenje po hitnom postupku.

Riječ je isključivo o izmjenama kojima se povećavaju propisane novčane kazne, dok sam sadržaj prekršajnih djela nije mijenjan.

Tako nije ukinuto ni prekršajno djelo odavanja prostituciji kojim se kažnjavaju isključivo prostitutke, a kakvo u Evropskoj uniji ima samo Hrvatska, ali je zakonodavac odlučio ne povećati kazne za to djelo pa one ostaju u rasponu od 20 do 100 eura.

Međutim, kazne za one koji dopuste da se u njihovim prostorijama obavlja bludničenje, odnosno osobe koje iznajme stan seksualnim radnicima, bit će kažnjeni kaznom do 2.000 eura, a ostaje i djelo kojim se osoba može protjerati iz mjesta stanovanja ako je prodavala seksualne usluge.

Nepromijenjene će ostati i kazne za skitnju i prosjačenje (od 20 do 100 eura) budući da se radi o osobama teško finansijskog i ličnog stanja kod kojih materijalno kažnjavanje nema nikakve svrhe, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.