Jutarnji list: Zagreb mijenja nazive ulica nazvanih po dužnosnicima NDH
Istaknuto Politika

Jutarnji list: Zagreb mijenja nazive ulica nazvanih po dužnosnicima NDH

Izgleda da u Gradu Zagrebu konačno počinje promjena naziva ulica imenovanih po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prije nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslan je prijedlog za promjenu imena četiri ulice koje se nalaze na području Ivanje Reke, koja je dio gradskog dijela Peščenica – Žitnjak.

Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića. Svjetski židovski kongres već je upozoravao da je “jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primjera historijskog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH”.

Upravo su Svjetski židovski kongres, Documenta, poznati historičari Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Vijeća gradske četvrti Peščenice preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili “istaknuti saradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH”.

Pomalo iznenađujuće, spomenuti je zahtjev dobio podršku, i to različitih političkih opcija. Prvo je 9. februara Vijeće mjesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo prijedlog Vijeću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Četiri dana poslije, na sjednici 13. februara, Vijeće gradske četvrti Peščenica – Žitnjak podržalo je prijedlog preimenovanja četiri ulice nazvane po osobama iz NDH, a koje se nalaze na području Ivanje Reke. I to – što je rijetkost u Hrvatskoj – jednoglasno, nezavisno od političke pripadnosti.

Sada je na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju vijećnici Gradske skupštine Grada Zagreba, piše novinar Jutarnjeg lista Robert Bajruši.