Konaković: Do kraja augusta bit će jasna sudbina vladajuće koalicije u BiH
Istaknuto Politika

Konaković: Do kraja augusta bit će jasna sudbina vladajuće koalicije u BiH

Sudbina vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, uzdrmane ozbiljnom političkom krizom u toj zemlji, znat će se do kraja augusta jer će kroz očekivane sjednice državnog parlamenta biti jasno može li ona opstati, najavio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Savez političkih stranaka koje su nakon izbora u oktobru 2022. godine uspostavile vlast suočen je s krizom koja je eskalirala nakon napada vlasti Republike srpske, predvođenih Miloradom Dodikom, na Ustavni sud BiH. Četvoro najbližih Dodikovih saradnika zbog toga se suočilo sa sankcijama SAD-a, a Njemačka je ove sedmice potvrdila kako iz istih razloga suspendira finansijsku potporu Rs-u.

Ključni stranački lideri u julu su se načelno saglasili da dostave svoje planove za deeskalaciju krize, a test spremnosti za nastavak saradnje uslijedio bi iza 20. augusta kada bi u parlamentu BiH trebali biti razmatrani zakoni iz paketa reformi koje traži Evropska komisija.

Konaković, koji je i lider Naroda i pravde (NiP), jedne od članica bošnjačko-građanskog bloka unutar vladajuće koalicije, upozorio je kako će to biti ključni ispit za vladajuću koaliciju, a uvjeren je kako se i s “ovakvim Dodikom”, za kojeg je priznao da je sada “nešto glasniji nego ranije”, mogu postići rezultati.

“Dodik ima svoju drugu stranu, nije ona ništa novo, to je nešto što od njega gledamo i navikli smo. Možda je za nijansu glasniji nego ranije, ali kad bismo gledali samo šta Dodik govori, onda nikada niko ne bi sjeo za taj sto”, kazao je Konaković za TV Federacije BiH.

Zbog eskalacije političkih sukoba tokom nešto više od pola godine postojanja sadašnje koalicije u parlamentu nije usvojen niti jedan bitan reformski zakon, uprkos činjenici da Vijeće ministara stalno radi na njihovim pripremama.

U međuvremenu je do problema došlo i unutar bošnjačko-građanskog bloka, kojeg uz Konakovićev NiP čine SDP i Naša stranka (NS).

Vijećnici NiP-a, u saradnji s opozicionom Strankom demokratske akcije, ove su sedmice izglasali opoziv načelnika važne sarajevske općine Centar Srđana Mandića iz NS-a, koji je na tu dužnost izabran kao zajednički kandidat “Trojke”, što je otvorilo pitanje koliko Konaković uopće kontrolira stanje u svojoj stranci, jer je očigledno da su neki njeni članovi bliži savezu sa SDA nego sa SDP-om i NS.

On je nakon izglasavanja opoziva kazao kako je bio protiv toga, a sada lideri “Trojke” moraju poduzeti korake kako bi stabilizirali međusobne odnose.

“Ovo u Centru nam nije trebalo”, kazao je Konaković.