Lekaj Prljaskaj: Hodžić mi je najveći problem
Istaknuto Politika

Lekaj Prljaskaj: Hodžić mi je najveći problem

Ermina Lekaj Prljaskaj u općoj je panici. Dala je nesuvislu izjavu za Novi list u kojoj se žali da je nema na fotografijama te da joj Armin Hodžić ne daje da se obraća na događajima bošnjačke nacionalne manjine. Ovdje Lekaj Prljaskaj zaboravlja odluku iz 2018. godine Koordinacije županijskih vijeća i predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske u kojoj stoji da se Lekaj Prljaskaj više ne poziva na događanja Bošnjaka kao i da joj se ne daje prilika za obraćanje, a Armina Hodžića navodi kao problem.

Izbori zastupnika nacionalnih manjina rijetko su kada kompetitivni. Znalo se uvijek da će Srbi izabrati tri kandidata SDSS-a, Italijani Furija Radina, koji je najavio da mu je ovo posljednji mandat, Česi Vladimira Bileka…

U posljednje vrijeme je među tim sigurnima, prilično neočekivano, bila i albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, koja je tri puta zaredom pobijedila u izbornoj jedinici u kojoj biraju i pripadnici bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Bošnjake, kojih je u Hrvatskoj bitno više nego Albanaca, frustrirao je taj politički uzlet Ermine Lekaj Prljaskaj i nakon nekoliko izbornih neuspjeha su zaključili da im nema druge nego suprotstaviti joj jednog kandidata. U nedjelju je više bošnjačkih organizacija, nazivajući to historijskim dogovorom, objavilo da će Armin Hodžić biti jedini kandidat kojeg će suprotstaviti Ermini Lekaj Prljaskaj. Hodžić uživa podršku i Bermina Meškića, koji je 2020. kao kandidat SDA Hrvatske dobio najviše bošnjačkih glasova. Međutim, SDA Hrvatske, priznaje Hodžić, nije obuhvaćen ovim dogovorom.

Samo na papiru

“Poenta je da 90 posto bošnjačkih organizacija, koje smo smatrali relevantnima, učestvuje u našem dogovoru koji će polučiti veliku sinergiju na terenu. Nismo uključili SDA jer ta stranka desetak godina gotovo da i ne postoji među Bošnjacima, samo na papiru. Uz tu se stranku skoro isključivo vežu negativne konotacije, ljudi na nju loše reagiraju. Zato smo i bez njih pokrenuli lavinu. Meškić i ja smo na prošlim izborima dobili 80 posto glasova bošnjačkih birača i to dovoljno govori. Vjerujte mi, našim je dogovorom 90 posto Bošnjaka u Hrvatskoj oduševljeno. Motiv svakog bošnjačkog kandidata koji bi se još mogao pojaviti bit će jedino lični interes ili će biti potaknut od nekoga ko želi razbiti naše biračko tijelo. Taj kandidat ne bi mogao dobiti više glasova od mene, jedino bi mi potencijalno mogao naštetiti”, rekao nam je jučer Hodžić.

On je izrazito kritičan prema političkom djelovanju Ermine Lekaj Prljaskaj.

“Moje je mišljenje da aktuelna zastupnica nije niti matičnu nacionalnu manjinu adekvatno predstavljala, a kamoli Bošnjake i druge. Stvarala je razdor unutar Bošnjaka u Hrvatskoj i na račun toga se održava u Saboru. Vratit će joj se to kao bumerang, vrijeme je da završimo s tom pričom. Bošnjaci, koji su brojem druga nacionalna manjina u Hrvatskoj iza Srba, zaslužuju imati svog zastupnika, Naravno, Albanci su također važna manjina u Hrvatskoj, s njima želimo i dalje imati bratske odnose i spreman sam ih zastupati bolje nego aktuelna zastupnica”, poručuje Hodžić.

Ermina Lekaj Prljaskaj tvrdi da je nisu zabrinule najave iz redova Bošnjaka i da stoga ne namjerava apelirati na Albance da oni sada stanu iza nje kao jedinstvene kandidatkinje.

“Ja sam za demokratske izbore, svako se ima pravo kandidirati. Uvjerena sam da ću opet pobijediti. Dobila sam u ova dva dana puno poruka podrške Bošnjaka. Nisam baš sigurna da će Hodžić biti jedini njihov kandidat. Gospodin Meškić je bio prije tri mjeseca kod mene i rekao mi je da će se kandidirati. Ko zna šta će još biti do izbora, sve će biti jasno tek po službenoj objavi kandidatura”, upozorava zastupnica koja je koalicijski partner premijera Andreja Plenkovića.

Problem s Hodžićem

Ermina Lekaj Prljaskaj odlučno negira da u osam godina koliko je u Saboru nije dobro zastupala Bošnjake.

“Za njih sam napravila više nego svi zastupnici Bošnjaci prije mene. Primjerice, tek s mojim izborom se u Saboru počela komemorirati godišnjica genocida u Srebrenici. Svake godine s Bošnjacima putujem autobusom u Srebrenicu na komemoraciju. Bosanski jezik je u dopunsku nastavu uveden u mom mandatu. Njihove predstavnike sam vodila u Ministarstvo obrazovanja na razgovore o tome, molila nadležne da se ubrza proceduru”, ističe Ermina Lekaj Prljaskaj svoje zasluge za bošnjačku stvar.

U okviru bošnjačkog korpusa, kaže, problema ima samo s Arminom Hodžićem.

“Kada sam na skupovima Vijeća bošnjačke manjine u Zagrebu, čiji je on predsjednik, uvijek me odrežu s fotografija koje objavljuju, kako se ne bi znalo da sam bila prisutna. Hodžić, kojeg sam u delegaciji Bošnjaka vodila u Sarajevo i upoznala ga s Bakirom Izetbegovićem, nikad mi nije dopustio da održim pozdravni govor, iako bih došla kao izaslanica predsjednika Sabora. Smiješno je i djetinjasto to s Hodžićeve strane. On pod svaku cijenu želi biti zastupnik, ali prije toga bi se morao naučiti korektnom ponašanju u politici”, zaključuje Ermina Lekaj Prljaskaj.