Lendo: Nema izbora predsjednika FBiH dok se lideri SDP-a, SDA i HDZ-a ne dogovore o premijeru
Istaknuto Politika

Lendo: Nema izbora predsjednika FBiH dok se lideri SDP-a, SDA i HDZ-a ne dogovore o premijeru

Član rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije kazao je da neće biti izbora predsjednika FBiH dok se lideri Socijaldemokratske partije BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i SDA ne dogovore o tome ko će biti premijer Vlade FBiH.

On je na početku kazao da je uputio dva pisma, jedno s prijedlogom da se održi zajednički sastanak njega Igora Stojanovića i Lidije Bradare naredni petak u 10 sati u Parlamentu FBiH i drugo kojim je poslao molbu liderima stranaka, Izetbegoviću, Čoviću i Nikšiću da se dogovore i olakšaju članovima rukovodstva FBiH da izaberu predsjednika FBiH.

”Da bismo mi mogli odrediti predsjednika i potpredsjednika FBiH moramo znati ko će biti premijer, ne mogu biti iz istog naroda. Iz tih razloga ja sam poslao ovu drugu molbu”, rekao je Lendo.

Dodao je da nema nikakve blokade jer se, kako kaže, lideri spomenute tri partije moraju dogovoriti, prenosi sarajevski portal Klix.

”A nas troje iz rukovodstva FBiH moramo odrediti poslije premijera i Vladu FBiH”, kazao je Lendo.

Istakao je da nema dogovora ako nije uključena SDA i ako nema dogovora o premijeru neće biti izabran ni predsjednik FBiH, niti Vlada FBiH.

”Onda se mi ne možemo dogovoriti ko je predsjednik, a ko potpredsjednici FBiH”, tvrdi Lendo, dodavši da se on ipak nada dogovoru lidera stranaka.

Naglasio je da optužbe Lidije Bradare da on blokira FBiH nisu tačne.

“Bez stranke SDA nema procesa u ovom dijelu. SDA je pobjednik ovi izbora. Iza stranke SDA stoji blizu 300.000 glasača i za mene kao bošnjačkog predstavnika u rukovodstvu FBiH stoji blizu 300.000 glasača koji traže da bez Bošnjaka nema formiranja Vlade”, rekao je Lendo.