Lendo: Ponudit ćemo nova rješenja
Istaknuto Politika

Lendo: Ponudit ćemo nova rješenja

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo (SDA) danas je nakon sastanka s predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradarom (HDZ) i potpredsjednikom FBiH Igorom Stojanovićem (SDP) izjavio da će SDA u narednom periodu ponuditi rješenja u vezi sa formiranjem Vlade FBiH.

Dodao je da će nakon toga inicirati da se sastanu tri predsjednika političkih partija, te da se analiziraju nova rješenja da bi se građanima dao odgovor kako dalje oko formiranja Vlade FBiH.

“Vodili smo računa o zaključcima Parlamenta Federacije i sa druge strane o sugestijama visokog predstavnika. Smatram da je najbolje da to rješenje donosimo mi, da konačno počnemo raditi ono što je najbolje za nas”, dodao je Lendo.

Na novinarsko pitanje šta je to SDA konkretno tražila, Lendo je rekao da o tome ne bi sada da govori.

“Konkretno ako mislite na određena ministarstva ja danas ne bih o tome govorio, nešto sasvim drugo ćemo ponuditi. To će biti u interesu građana. Nešto što je dobro. Ponudit ćemo nešto što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o poziciji premijera”, kazao je Lendo.

Naglasio je kako SDA nije u cilju da bilo šta blokira.

“Ne želimo da se blokira niti jedan dio. Nastojimo u narednih 10 dana da dođemo do rješenja, prije nego što visoki predstavnik donese svoje odluke. Smatram da bi bilo dobro svako rješenje nego što bi eventualno visoki predstavnik donio. Međutim, ukoliko donese odluku, mi to moramo poštivati”, dodao je Lendo.

Ponovio je da će inicirati razgovor lidera HDZ-a, SDP-a i SDA.

“Pokušat ću ponovo to da radim, možda ih sugestije visokog predstavnika natjeraju da sjednu i konačno kažu jedni drugima šta i kako. Mislim da bi to bilo korektno i neophodno. Ja sam danas pokušao objasniti da bi bilo najbolje rješenje da mi pokušamo doći do tog dijela”, naveo je Lendo.