Lidija Bradara iz HDZ-a nova predsjednica FBiH
Istaknuto Nekategorisano Politika

Lidija Bradara iz HDZ-a nova predsjednica FBiH

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izabrao je u utorak Lidiju Bradaru iz Hrvatske demokratske zajednice BiH za novu predsjednicu tog entiteta, a za potpredsjednika iz reda Srba Igora Stojanovića kao kandidata SDP BiH te potpredsjednika iz red Bošnjaka Refika Lenda iz Stranke demokratske akcije. 

Za njihov izbor glasalo je 58 od 98 zastupnika koliko ih broji Zastupnički dom čime je potvrđeno postojanje nove vladajuće većine u Federaciji iz koje je isključena SDA zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Demokratskom frontom Željka Komšića. 

Prvi put od uspostave FBiH 1994. godine predsjednik i potpredsjednici entiteta izabrani su na ovaj način jer je ranije bila praksa da se to obavi temeljem međustranačkog dogovora, odnosno usuglašavanjem troje kandidata koje prethodno potvrde Zastupnički i Dom naroda.

Rezultat je to činjenice da je ovog puta izbor čelnika Federacije morao biti obavljen protivno načelno dogovorenoj koaliciji između HDZ BiH i bloka od osam bošnjačkih i građanskih stranaka. SDA je upozorila na činjenicu da je na temelju izmjena Izbornog zakona koje je 2. oktobra prošle godine nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt jedina imala većinu klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta potrebnu za predlaganje kandidata za predsjednika odnosno potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda.

Odluku o izboru predsjednice i dva potpredsjednika entiteta još treba formalno potvrditi Centralna izborna komisija, a nakon toga počinje rok od 30 dana u kojem njih troje trebaju imenovati novi saziv vlade FBiH.

Kako će taj dio izbornog procesa biti okončan za sada je nejasno jer ustav entiteta i Izborni zakon predvođaju da se premijer i ministri imenuju na temelju odluke koju moraju potpisati predsjednik, ali i dva potpredsjednika, a sastav vlade potom potvrđuje Zastupnički dom.

Lendo je najavio kako neće potpisati imenovanje vlade bez ministara iz SDA, a čelnici stranaka koje čine okosnicu tzv. osmorke još su u ponedjeljak pozvali visokog prdstavnika Schmidta da iskoristi svoje ovlasti i osigura dovršetak procesa uspostave vlasti odnosno ukloni SDA iz procesa odlučivanja.