Manjinski izbori: DIP poziva birače da do 26. aprila provjere jesu li u Registru
Istaknuto Nekategorisano Politika

Manjinski izbori: DIP poziva birače da do 26. aprila provjere jesu li u Registru

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je birače pripadnike nacionalnih manjina koji žele birati i biti birani na manjinskim izborima 7. maja da najkasnije do 26. aprila provjere jesu li upisani u Registar birača i jesu li tamošnji podaci tačni.

DIP naglašava da na manjinskim tj. izborima za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u općinama, gradovima i županijama, mogu glasati jedino birači koji su u izvatku iz popisa birača za određeno biračko mjesto upisani kao pripadnici nacionalne manjine za koju se izbori provode.

Kao podatak o pripadnosti nacionalnoj manjini mjerodavan je jedino podatak koji je upisan u Registru birača, naglašava DIP. 

Kako bi kandidatura na izborima bila ispravna svi predloženi kandidati, kao i birači koji predlažu listu kandidata odnosno kandidaturu, moraju biti upisani u Registru birača kao pripadnici nacionalne manjine za koju se izbori provode, dodaje DIP.  

Slijedom toga, upućuje birače i kandidate da provjere svoje podatke prije kandidiranja, odnosno prije davanja potpisa kojim podržavaju kandidiranje, kao i prije glasanja.

Svaki građanin ima pravo pregledati svoj upis u Registru birača, tražiti njegovu dopunu ili ispravak tokom cijele godine, a u vrijeme raspisanih izbora najkasnije deset dana prije dana određenog za održavanje izbora, odnosno najkasnije do 26. aprila 2023. godine.

Na online stranici Ministarstva pravosuđa i uprave dostupna je Obavijest biračima o manjinskim izborima u kojoj je sadržana uputa o mogućnostima, vremenu, načinu pregleda, dopune i ispravke podataka upisanih u Registru birača, priopćio je DIP.  

Šesti manjinski izbori, raspisani za nedjelju, 7. maja, trebali bi se održati u svim županijama i Gradu Zagrebu, u 84 grada i 177 općina. 

Manjinska vijeća mogu birati pripadnici 14 manjina, a predstavnike njih 19.

Članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasanjem na četiri godine. Bira ih punoljetni hrvatski državljanin koji je upisan u Registru birača kao pripadnik manjine koja ima pravo na vijeće, odnosno predstavnika i ima prijavljeno prebivalište u jedinici u kojoj se izbori provode.