Milanović u posjeti BiH: Dejtonski sporazum i dalje vrlo važan i Hrvatska će ga braniti
Istaknuto Nekategorisano Politika

Milanović u posjeti BiH: Dejtonski sporazum i dalje vrlo važan i Hrvatska će ga braniti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović učestvovao je u subotu u Derventi na obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa, gdje je poručio da Daytonski sporazum, kako on tvrdi, čuva i garantira ravnotežu u Bosni i Hercegovini.

Milanović je odlikovao 103. brigadu HVO-a Derventa Redom Nikole Šubića Zrinskog “za iskazano junaštvo njenih pripadnika u Domovinskom ratu”.

“Odlikovao sam ovu brigadu zato jer to zaslužuje, zato jer je to davno trebalo učiniti i zato jer je njihov doprinos nezaboravan i velik. Teško ga je opisati riječima. Poginulo je 650 ljudi, poginulo je preko stotinu vaših saboraca muslimanske vjeroispovijesti. To je velika žrtva, ona je dana za odbranu doma i države, BiH, čiju himnu smo ovdje sada slušali s jednakim respektom kao našu hrvatsku. To treba naglasiti – mi znamo šta je naše, za tuđim ne posežemo, ali znamo što treba braniti”, poručio je hrvatski predsjednik u svom obraćanju. 

Za hrvatski narod u BiH rekao je da je tokom i nakon rata svašta prošao.

“Daytonski sporazum je neke smirio, a neke duboko razočarao, kao vas. Ali drugačije nije išlo i mislim da je bitno, radi hrvatske sloge općenito, da neke stvari podvučemo i da ih zaključimo, ako je to moguće. U Hrvatskoj, kada se spomene Posavina, onda će većina ljudi, naročito oni koji s tim veze nemaju, reći ‘to je bila izdaja, to je prodano, to se moglo braniti'”, rekao je Milanović i istakao kako on na to tako ne gleda, štaviše, “čudo je da se Posavina, da se Derventa branila nekoliko mjeseci, s tako malo naoružanja i s tako malim sredstvima”.

Istakao je i kako je Hrvatska, kao tek priznata država, preuzela ogroman rizik da bude prisutna u Posavini.

“Daytonski sporazum je važan bez obzira na Posavinu i Derventu, on čuva i garantira ravnotežu u BiH i status Hrvata, ali i Srba i Bošnjaka, i ko god ga dira i ko god se zanosi idejom da nešto ‘majstoriše’ oko njega, nije na našoj strani i suprotstavit ćemo mu se. Ne silom, jer za to vremena i okolnosti više nema, ali jasnim stavom i drskim odgovorom”, dodao je Milanović.

Osim hrvatskog predsjednika na svečanosti su govorili predsjednik UDIVDR 103. brigade HVO-Derventa Marinko Nikolaš, ministar branitelja Posavskog kantona Ilija Mišković, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Marinko Krešić i zastupnik u Hrvatskom saboru, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Šarić, a na dodijeljenom odlikovanju zahvalio je ratni komandant ispred 103. brigade HVO-a Derventa Mate Bilonjića.

Uoči svečanosti obilježavanju 31. godišnjice osnivanja 103. brigade HVO-a Derventa i svete mise održane u crkvi svetog Jurja, Milanović je odao počast poginulim pripadnicima 103. brigade HVO-a Drventa na groblju Rabić i mezarju Derventa, saopćio je Ured hrvatskog predsjednika.