Milorad Dodik tvrdi da se NATO pomažući BiH miješa u njene unutrašnje poslove
Istaknuto Politika

Milorad Dodik tvrdi da se NATO pomažući BiH miješa u njene unutrašnje poslove

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik optužio je u petak NATO da se miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine time što toj zemlji osigurava pomoć.

Nakon što su ministri odbrane država članica NATO-a ranije ove sedmice odobrili upućivanje dodatne pomoći BiH, Gruziji i Moldaviji, zemljama označenim kao mete sve agresivnijeg ruskog utjecaja, Dodik je lokalnim medijima izjavio kako se Alijansa na taj način postavila kao neko ko se miješa u unutrašnje poslove BiH.

Aktuelni predsjednik bh. entiteta Republika srpska poznat je po svojim proruskim stajalištima i nekritičkom veličanju Vladimira Putina kojem je u januaru dodijelio i orden, a planira mu ga lično uručiti kada tokom ove godine bude putovao u Rusiju.

Dodik je i ogorčeni protivnik približavanja BiH članstvu NATO-u iako je to cilj definiran zakonom o odbrani BiH i važećom vanjskopolitičkom strategijom ove zemlje.

Sada tvrdi kako niko u BiH nije od NATO-a tražio nikakvu pomoć iako je cijeli niz njenih dužnosnika upozoravao na opasnost od rastućeg ruskog utjecaja u regiji. 

Dodik kaže kako su ta upozorenja i ocjene ”glupe”.

”BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć niko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i sigurnosti je Predsjedništvo, koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć”, izjavio je Dodik.

Njegova je procjena kako BiH odnosno njena slabo opremljena vojska ne trebaju nikakvo novo oružje niti opremu, a sadašnje članove državnog vrha pozvao je da odbiju bilo kakvu pomoć koju NATO ponudi.