Ministar Konaković najavio rješavati problem imenovanja Bošnjaka u biračkom popisu u Hrvatskoj
Istaknuto Nekategorisano Politika

Ministar Konaković najavio rješavati problem imenovanja Bošnjaka u biračkom popisu u Hrvatskoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u okviru svoje prve službene posjete Republici Hrvatskoj posjetio je Kulturno-informativni centar Ambasade BiH, gdje se susreo s predstavnicima dijaspore BiH.

Ministar Konaković je nakon sastanka s predstavnicima bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj izjavio kako mu je cilj u predstojećem mandatu upoznati se i rješavati probleme na koje bosanskohercegovačka dijaspora u Hrvatskoj, ali i u svijetu, nailazi u svom radu, od administracije do političkog i kulturnog djelovanja.

“Imali smo odličan sastanak danas s predstavnicima bošnjačkih udruženja koja djeluju na teritoriji Hrvatske. Izdvaja se problem evidentiranja i prava biranja jer mi kao Bošnjaci, manjina u Hrvatskoj, zbog činjenice da je više od pola Bošnjaka registrirano kao Muslimani-Bošnjaci, ne ostvarujemo prava kao što ih ostvaruju ostale manjine u Hrvatskoj. Dogovorili smo se i zaključili da ćemo s nivoa Ministarstva vanjskih poslova vrlo brzo uputiti jednu notu našim kolegama u Hrvatskoj s kojima mislim da to pitanje možemo rješavati”, izjavio je ministar Konaković.

Dodao je kako će se ovim pitanjem pozabaviti stručnjaci koji će preispitati propise koji su na snazi u Hrvatskoj, a tiču se ove oblasti.

“Mi smo jedina manjina koja ima takvu vrstu problema, cilj nam je da nam se izađe u susret po ovom pitanju, ali nećemo slati diplomatsku notu prije nego što čujemo od stručnjaka koji je najbolji način rješavanja ovoga problema”, zaključio je Konaković.

Između ostalih pitanja, na sastanku je otvoreno i pitanje kulturne diplomatije BiH, koncept na kojem se radi u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, naveo je Konaković, s obzirom na to da u Hrvatskoj upravo kulturna diplomatija ima značajnije potencijale.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić sastanak s bh. ministrom Konakovićem ocijenio je sadržajnim i konstruktivnim.

“Pozdravili smo inicijativu ministra i njegovih saradnika, njegovu volju i vrijeme da se nađe s nama. Mislim da je to jedan iskorak i naravno da mi uvijek tragamo za saradnjom s bosanskohercegovačkim institucijama jer je riječ o našoj matičnoj državi, o državi s kojom Hrvatska dijeli najdužu kopnenu granicu. Adresirali smo niz pitanja za koje smatramo da ih je potrebno rješavati na najvišoj bilateralnoj razini između Republike Hrvatske i BiH”, naglasio je Hodžić.

Upozorio je kako je u Hrvatskoj trenutno više ljudi izjašnjeno kao Muslimani nego kao Bošnjaci u biračkom popisu, koji ima bitne različitosti od popisa stanovništva.

“Ministar je razumio bit ovoga problema i obećao da će se Ministarstvo vanjskih poslova BiH zauzeti za njegovo rješavanje u saradnji s nama, tako da ćemo poduzeti sve konkretne korake kako bi se ovo pitanje riješilo”, poručio je Hodžić.

Ministar Elmedin Konaković sastao se ranije s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, s kojima je razgovarao o temama od zajedničkog interesa dviju susjednih i prijateljskih zemalja, s naglaskom na važnosti jačanja regionalne stabilnosti i saradnje.