Mitropolit dabrobosanski Hrizostom istupio iz Međureligijskog vijeća BiH: Srbe u Sarajevu kao i u Dalmaciji 1991. napadaju ”neonacisti
Istaknuto Politika

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom istupio iz Međureligijskog vijeća BiH: Srbe u Sarajevu kao i u Dalmaciji 1991. napadaju ”neonacisti

Pravoslavni mitropolit iz Bosne i Hercegovine ustvrdio je u petak kako se vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno Srbi u Sarajevu, danas osjećaju kao 1991. u Hrvatskoj gdje su tada, kako je kazao, bili izloženi napadima ”neonacista”.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom objavio je to u izjavi kojom je najavio kako se povlači iz Međureligijskog vijeća BiH (MRV), tijela koje čine čelnici svih većih monoteističkih vjerskih zajednica u toj zemlji, utemeljenog kako bi promicalo međuvjerski dijalog i saradnju.

Hrizostom sada kaže kako mu je neprihvatljivo biti član tog tijela, čije članove okrivljuje zbog toga što se nisu očitovali o izgredima koje on smatra dokazom da su Srbi u Sarajevu, odnosno u BiH, ugroženi.

Neposredni mu je povod bilo to što su sredinom januara na dva automobila s registarskim oznakama gradova iz Srbije u centru Sarajeva probušene gume.

Sarajevska policija brzo je identificirala i privela počinitelja za kojeg je utvrđeno da je duševni bolesnik koji je upravo bio pušten s liječenja.

No za mitropolita Hrizostoma bušenje guma predstavlja ”stravičan čin izjednačen s neonacističkim terorom koji je, kako tvrdi, nad Srbima ranije provođen u Hrvatskoj.

Podsjetio je na incident iz 1990. koji se dogodio u Skradinu, kada je grupa napadača, po njegovim riječima, neonacista i šovinista, pokušala zapaliti automobil u kojem su bila trojica učenika Bogoslovije.

”Naši strahovi od užasnih slika u Sarajevu od 14. januara ove godine sigurno izviru iz velikih trauma koje nosimo iz Splita, Skradina i Šibenika, napisao je Hrizostom u svojoj poruci kolegama u Međureligijskom vijeću.

Novi dokaz o ugroženosti Srba našao je u izgredu na dječijem malonogometnom turniru u Sarajevu, gdje je došlo do sukoba skupine huligana s roditeljima djece pristigle iz Srbije, a smetaju mu i istupi nekih imama i teze koje oni iznose na hutbama. Hrizostom navodi da je ljut jer se MRV o tim događajima nije očitovalo.