Nacionalna društva su zdravo tkivo BiH i pokretači zajedništva
Istaknuto Kultura

Nacionalna društva su zdravo tkivo BiH i pokretači zajedništva

Panel diskusija “Bogatstvo različitosti: značaj samostalnog i zajedničkog djelovanja nacionalnih društava za budućnost BiH”, upriličena je danas u Sarajevu u sklopu projekta “U dobroj volji – Slavimo zajedno” u organizaciji JKPHD “La Benevolencija” pod pokroviteljstvom CRS-a (Catholic Relief Services), a u saradnji s HKD “Napredak”, BZK “Preporod” i SKPD “Prosvjeta”.

Na panel diskusiji su učestvovali predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić, predsjednik UO SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić, predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča i predsjednik JKPHD “La Benevolencija” Vladimir Andrle.

Predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić istakao je da nacionalna kulturna društva mogu doprinijeti duhu zajedništva, ali dodaje da je donekle skeptičan jer je situacija u društvu i politička i generalno društveno prilično zatrovana.

“Prije desetak godina i nije bila ovako teška situacija. Moram se prisjetiti i onih prvih postratnih godina u kojima smo sa puno više optimizma gledali u budućnost nego što to sada 2023. radimo. No naš zadatak je upravo zbog toga još važniji. Da pokažemo da društva koja nose nacionalni prefiks mogu biti pokretači zajedništva”, istakao je Garić.

Poručuje da nacionalna društva nisu tu da razdvajaju i da dijele, nego da ga, čuvajući svako svoj identitet, ugrade u zajednički. Tako doprinose i očuvanju BiH i zajedničkog kulturnog i društvenog tkiva koje postoji u BiH, ne decenijama, nego vijekovima.

Predsjednik “La Benevolencije” Vladimir Andrle naglašava da su ova četiri nacionalna društva okupljena u međukulturnom vijeću i da zadnje tri godine zajednički realizuju projekte i međusobno se podržavaju.

“Ideja je da pokažemo da mi možemo zajedno. Da mi moramo zajedno i da ne možemo jedni bez drugih, jer ćemo jedni bez drugih prestati postojati”, upozorio je Andrle.

Govoreći o ulozi kulture u povezivanju, ocjenjuje da jedino kultura može doprinijeti zajedništvu.

“Nekako mi se čini da je politička situacija i generalno društvena otišla nizbrdo, da je kultura nešto što održava ljude u Bosni i Hercegovini zdrave pameti”, smatra on.

Predsjednik HKD “Napredak” Nikola Čiča ovom prilikom je ukazao na značaj podrške kantonalnih i federalne vlasti nacionalnim društvima, kao i da ova četiri društva pokazuju da mogu zajedno raditi.

Predsjednik BZK “Preporod” Sanjin Kodrić ističe da su temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine možda i najzdraviji dio našeg društva.

“Mnogim teškim, često traumatičnim pitanjima mi pristupamo na jedan prirodan i zdrav način. Mi ne bolujemo od traume identiteta kao što je to često slučaj u našem društvu. Mi ne bolujemo od entitetskih konflikata, sukoba. Mi identitete naroda BiH, njihove posebnosti, kao i ono naše zajedničko doživljavamo kao nešto prirodno, kao takvo postojeće i tako im i pristupamo”, kazao je, između ostalog, Kodrić.