Nepravilnosti i zloupotreba vjerskog prostora na manjinskim izborima
Istaknuto Nekategorisano Politika

Nepravilnosti i zloupotreba vjerskog prostora na manjinskim izborima

Nakon jučer održanih izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u Republici Hrvatskoj, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Armin Hodžić jutros je na svojoj Facebook stranici odlučio progovoriti, kako je istakao, o nevjerovatnim situacijama koje su se dešavale na biračkim mjestima, ali i ranije u kampanji kada je, ističe on, džamija korištena kao infrastruktura za predizbornu promociju.

“Prvo, dijete sam naše zagrebačke džamije. Tamo sam išao u mekteb, igrao u NK Nuru, pohađao Islamsku gimnaziju, moja sestra je tamo završila Medresu. Danas moj sin Davud tamo pohađa vrtić. Unatoč tome što taj prostor smatram svojim drugim domom nikada mi nije palo na pamet da se u njemu politički promoviram. U slikama možete vidjeti moju poruku koju sam uputio kandidatima prije Ramazana, strogo sam zabranio bilo kakvo političko lobiranje u tom prostoru”, istakao je Hodžić.

Međutim, kako on dodaje, u središtu kampanje za ove izbore desilo se nešto što ne pamte ni puno starije džematlije.

“Naime, unutar džamije poslije džume-namaza dijeljeni su promidžbeni materijali konkurentske liste, a na oglasnoj ploči u džamiji (slika u prilogu) zalijepljen je taj isti materijal! Ljudi u džamiju dolaze da obavljuju ibadete, da se druže i da uče. Sigurno niko u džamiju ne dolazi kako bi se informirao o manjinskim izborima. Također, grupa na Viberu pod nazivom ZG džematlije postala je sredstvo oglašavanja nemoćnih i frustriranih pojedinaca koji vrijeđajući svoj vlastiti narod svakodnevno ljude bombardiraju nesuvislim porukama i sadržajem”, dodao je on.

Armin Hodžić je napisao da je drugi dio ove priče sami dan izbora, tj. 7. maj.

“Na taj dan već u 7:15 zaprimio sam dojavu o tome da osoba koja je bila kandidat na jednoj od konkurentskih lista (kandidat S.V.) ispred biračkog mjesta Podsused-Vrapče dijeli materijal s brojevima njihovih kandidata. Pomislio sam zar je moguće da sebi neko takvo nešto dopušta? Moja misao bila je naivna jer je strategija konkurencije bila da na dan izbora na svakom biračkom mjestu zastrašuje birače i uvaljuje im svoje brojeve na ulazu. Na Pešćenici se to događalo cijeli dan, a fotografije također prilažem. Ispred birališta su dobacivali ljudima kako sam ja lopov, kriminalac i seljak iz Kozari puteva. A onda im je moja Pešćenica odgovorila s preko 200 glasova na moje ime”, ističe on uz napomenu da su na biračkim mjestima na dva mjesta napadnuti i izvrijeđani promatrači združene liste Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Bošnjačke nacionalne zajednice, a situacija je došla do te mjere da su to morali prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Na samom kraju on ističe da ovo sve tek sada piše jer je čekao da prođu izbori.

“Jer da sam napisao ranije optužili bi nas da pokušavamo uzeti koji glas. Bio sam uvjeren u pobjedu jer sam podršku svoga naroda vidio na svakom koraku. Ali o ovim gore napisanim stvarima moramo pričati kako se više ne bi ponavljale. Osim toga, i zabrinut sam za ljude koji glasove traže na način da ljude prije ulaska na biralište presreću i mole da se zaokruže i oni. Rezultati su pokazali da dvije konkurentske liste zajedno ne bi uspjele dobiti niti jednog vijećnika. Kako god bilo, ja sam im već halalio. Želim svojim ličnim primjerom pokazati da je vrijeme da prekinemo da se u političkim kampanjama istrebljujemo i svađamo. Vama, dragi moj narode, hvala od srca, idemo u nove pobjede uz Božiju pomoć”, poruka je Armina Hodžića.