Njemački građevinari žale se na drastična poskupljenja i nedostatak materijala
Ekonomija

Njemački građevinari žale se na drastična poskupljenja i nedostatak materijala

Predstavnici građevinskog sektora u Njemačkoj očekuju znatne probleme u nastupajućem razdoblju te dvoje oko obećanja nove vlade koja je najavila 400.000 novih stanova godišnje kako bi se smanjio pritisak na tržištu nekretnina, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

„U sljedećoj godini moramo računati s osjetnim poteškoćama u građevinskom sektoru što je posljedica zastoja iz pandemije, nedostatka materijala i novih kretnja uzrokovanih ratom u Ukrajini“, rekao je Hans Maier, direktor Saveza bavarske stanogradnje (vdw).

Prema jednom ispitivanju krovne udruge njemačkog građevinarstva, 90 posto građevinskih poduzetnika se žali na nagli porast cijena materijala, a 80 posto na nedostatak građevnog materijala.

Mnogi poduzetnici se ne usude sklapati nove poslove zbog nepredvidivog rasta cijena. S obzirom na to da se cijene objekata ugovaraju prije početka radova, mnogi, prema ispitivanju, strahuju od ozbiljnih finansijskih problema u slučaju porasta cijena materijala.

Predstavnici građevinske industrije smatraju da je obećanje nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlada o gradnji 400.000 novih stanova godišnje „pod velikim znakom upitnika“.

„Na tržištu novih stanova se razvila prava oluja pri čemu najveći čimbenik predstavlja manjak građevinskog materijala“, rekao je Axel Gedeschko, direktor Njemačkog saveza stanogradnje (GdW).

Kao jedan od razlog zbog kojih je cilj gradnje novih, cijenama pristupačnih novih stanova, po mišljenju predstavnika građevinske branše neostvariv je i donošenje novih strožih klimatskih uvjeta kod novogradnje.

„To poskupljuje gradnju značajno a poduzetnici kako bi im se gradnja uopće isplatila, moraju kasnije od svojih stanara tražiti povećane stanarine što nije vladin cilj“, rekao je Jan-Marko Luczak, glasnogovornik zastupničkog kluba oporbene Unije CDU/CSU za pitanje stanogradnje.

Problem manjka materijala pogađa ne samo visoko nego i niskogradnju jer osim čeličnih elemenata za armiranje kao i drva i aluminija, nedostaje i smole za cestogradnju.

Trenutno se radi na promjenama pravilnika koji bi građevinskim preduzećima omogućilo i naknadno podizanje konačne cijene u slučaju poskupljenja materijala. No to bi se odnosilo samo na ugovore gdje je naručitelj radova država.

Problem manjka stručne radne snage je tokom pandemije, zbog manjeg obima radova, smanjen ali bi se u budućnosti mogao ponovno zaoštriti, proizlazi iz podataka krovne udruge njemačkog građevinarstva.

Izvor: Stav.ba