Nova vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine još na čekanju
Istaknuto Nekategorisano Politika

Nova vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine još na čekanju

Završetak procesa uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini, koja se nakon oktobarskih izbora treba do kraja konstituirati, prolongiran je za narednu sedmicu jer koalicioni partneri iz bošnjačko-građanskog bloka još uvijek usaglašavaju dokument o zajedničkom djelovanju kroz Vladu Federacije BiH.

Istovremeno ih, iz krugova bliskih bivšem članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, optužuju da su kvislinzi koji u tom entitetu obnavljaju kolaboracionističku Nezavisnu državnu Hrvatsku. 

Sjednica Zastupničkog doma parlamenta FBiH, na kojoj se očekivao izbor predsjednika i dva potpredsjednika entiteta, odgođena je zbog žalbe koju je zbog odbijanja njegove kandidature poslao Zlatan Begić, iz Komšićeve Demokratske fronte.

Klubovi Hrvata, Srba i Bošnjaka u entitetskom Domu naroda ranije su, u skladu s važećim zakonom, za čelnike Federacije predložili Lidiju Bradaru iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), Igora Stojanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) i Refika Lendu iz Stranke demokratske akcije (SDA) kao kandidate iz reda tri konstitutivna naroda.

Begić se pak samostalno kandidirao, što je Centralna izborna komisija (CIK) odbila jer ustav i zakon ne predviđaju takvu kandidaturu s obzirom na to da se on u etničkom smislu izjašnjava kao ostali.

Time se samo odugovlači proces uspostave vlasti, a konačnu riječ o ovoj kandidaturi trebao bi do kraja iduće sedmice izreći Sud BiH.

Kada budu izabrani predsjednik i dva potpredsjednika Federacije predložit će kandidata za predsjednika entitetske vlade. Prema ranijem dogovoru HDZ-a i bošnjačko-građanskog bloka, to bi trebao biti čelnik SDP-a Nermin Nikšić, no i dalje je nepoznanica hoće li svoj potpis za to dati Lendo iz SDA.

“Mi imamo apsolutnu većinu u Zastupničkom domu potrebnu za formiranje vlade”, kazao je u petak ministar unutrašnjih poslova Federacije Aljoša Čampara, član stranke Narod i pravda (NiP), koja je dio bošnjačko-građanskog bloka koji zajedno s HDZ BiH čini većinu u FBiH.

Taj se blok, koji je ranije sačinjavalo osam stranaka, raspao na dva dijela od kojih okosnicu jednoga čine upravo NiP te SDP i Naša stranka (NS), a drugog Stranka za BiH (SBiH) i Narodni evropski savez (NES), stranke koje su ranije napustile koaliciju na državnoj razini, ali žele i dalje sarađivati s većinom na entitetskoj razini.

“Mislim da ćemo lakše funkcionirati kao dva bloka”, kazao je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević pojašnjavajući kako se zbog kompleksnosti sadašnjih odnosa radi na opsežnom dokumentu o programskoj saradnji svih stranaka bošnjačko-građanskog bloka i HDZ BiH kroz vladu Federacije kako bi se izbjegle nesuglasice u budućnosti. I taj bi dokument trebao biti gotov iduće sedmice, a formalno prihvaćen nakon usaglašavanja s HDZ-om.

No u SDA i DF-u naglašavaju kako nova koalicija neće profunkcionirati, a svoje kritike posebno usmjeravaju prema bošnjačkim i građanskim strankama koje su partneri HDZ-u.

Posljednja takva kritika stigla je od Komšićevog savjetnika za medije Nihata Hebibovića koji je kazao kako su to “veleizdajnici”.

“Na državnoj razini uspjeli su napraviti kvislinšku vlast, a sada zazivaju Schmidta da im omogući uvođenje NDH uprave na nivou entiteta”, napisao je Komšićev saradnik u komentaru na društvenim mrežama.