Nove intervencije Christiana Schmidta, nova Vlada FBiH već sutra?
Istaknuto Politika

Nove intervencije Christiana Schmidta, nova Vlada FBiH već sutra?

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt donio je obavezujuću odluku kojom je proglasio zakonskim imenovanje Vlade Federacije BiH bez obzira na činjenicu da tu odluku nije potpisao potpredsjednik tog entiteta iz reda Bošnjaka Refik Lendo.

Nakon Schmidtove izjave novinarima na kojoj nije govorio o potankostima, na web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) objavljena je odluka na engleskom jeziku u kojoj stoji kako to znači da je saglasnost na imenovanje Vlade koju su dali predsjednica FBiH Lidija Bradara iz HDZ-a i potpredsjednik iz reda Srba Igor Stojanović dostatna i zakonski uredna.

Stoga više nema zapreka da o potvrdi imenovanja Vlade odlučuje Zastupnički dom entitetskog parlamenta.

Schmidt je svojom odlukom obavezao predsjedavajuću Zastupničkog doma Marinu Marinković Lepić da najkasnije 28. aprila, odnosno u sutra, zakaže sjednicu tog tijela kako bi se odlučivalo o novoj vladi za šta je potrebna većina koju čini 50 od 98 zastupnika.

Visoki je predstavnik također pozvao Zastupnički dom da što prije pokrene proces izmjena Ustava FBiH kojim bi se, kako navodi, trajno riješilo pitanje blokade uspostave vlade s obzirom na to da je odluka koju je donio u četvrtak jednokratna.