Novi potresi na jugu Turske dvije sedmice nakon katastrofe
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Novi potresi na jugu Turske dvije sedmice nakon katastrofe

Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer u južnoj turskoj pokrajini Hatayju, koja je najgore prošla u potresu 6. februara, što je odnio više od 41.000 života u Turskoj i 6.000 u susjednoj Siriji, saopćila je turska spasilačka agencija AFAD.

Prema tuskim vlastima, u tom području koje izlazi na Sredozemno more povrijeđeno je osam osoba. U susjednoj Siriji, gdje su se potresi također osjetili, ranjeno je 42 ljudi, javile su spasilačke službe.

Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20:04 sati (18:04 sati po srednjoevropskom) i snažno su ga osjetile ekipe AFP-a u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije.

Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD.

Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije, javili su novinari francuske novinske agencije na mjestu događaja koji su vidjeli stanovnike kako u panici bježe iz kuće na ulicu.

Zidovi oštećenih zgrada su se srušili, dodao je fotograf.

I u Antakyji je potres unio paniku među ljude koji su već teško stradali u potresu 6. februara i podigao velike oblake prašile u razrušenom gradu.

Na trgu Ali Mazlumu u središtu Antakyje, mladi Sirijac je svjedočio za AFP o snazi ovog potresa.

“Bio sam s AFAD-om koji traži tijela članova naših porodica i prijatelja kad nas je iznenadio potres. Nisam znao šta ću”, rekao je.

“Primili smo se jedan za drugog i baš ispred nas zidovi su se počeli rušiti. Imali smo dojam da se zemlja otvara kako bi nas progutala.”

Novinar AFP-a je vidio i čuo da se ruše zidovi oštećenih zgrada i neke povrijeđene ljude koji zovu u pomoć.

U razornom potresu magnitude 7,8 koji je 6. februara pogodio isto područje poginula je 41.000 ljudi u Turskoj i 6.000 u Siriji, a bez doma je ostalo više od milion ljudi.