Novi protesti podrške Palestini u Zagrebu: Tražimo trajan prekid vatre i mir u Palestini
Društvo Istaknuto

Novi protesti podrške Palestini u Zagrebu: Tražimo trajan prekid vatre i mir u Palestini

Okupljeni na mirnom skupu, kojeg je jučer u Zagrebu održala Inicijativa za slobodnu Palestinu, pozvali su na trajan prekid vatre u Gazi i solidarnost s Palestinom.

Proteste je čitanjem svoje poezije podržao poznati pjesnik Enes Kišević, a nastupili su hor Domaći gosti i bubnjarski kolektiv Drum’n’bijes.

“Danas smo ovdje kako bismo ukazali na potrebu uspostave mira u Gazi i cijeloj Palestini. Stanimo na kraj ratu. Zaustavimo genocid kojemu svjedočimo. Spriječimo daljnje ratne zločine. Produbimo ljudskost u nama!”, pozvala je Rima Salman, saradnica Inicijative, u svom govoru na protestima.

“'Ne u naše ime – mir i sloboda Palestini’ glavni je slogan protesta kojim poručujemo kako glas Vlade Republike Hrvatske protiv rezolucije UN-a o prekidu vatre nije glas građana i građanki. Svojim se glasom Vlada svrstala na stranu okupacije koju izraelski režim desetljećima provodi nad stanovništvom Palestine. Naš glas je glas za mir i slobodu”, poručila je Salman.

Majed Maarouf, Predsjednik palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini, prisjetio se vlastitog djetinjstva u izbjegličkog kampu u Libanonu.

“Moji prvi dani u školi nisu bili veseli. Bilo nas je 1.200 djece i morali bi ići u sklonište kada bi izraelski avioni došli bombardirati naše kampove”, opisao je Maarouf. “To ne želim za bilo koje dijete, želim da svako dijete ima pravo na mir”, dodao je.

Međunarodna zajednica primjenjuje duple standarde kada izraelske okupacijske snage ruše palestinske crkve i bolnice, kada ciljano napadaju novinare, zdravstvene i humanitarne radnike, naglasio je Maarouf.

“Od velike katastrofe do danas nasilje je ostalo glavno obilježje naših života, a okupacija mjerilo naše ljudskosti ili mjerilo ljudskosti onih koji su ju provodili i onih koji su ju prešućivali”, rekao je.

Tzv. humanitarno primirje, koje je nastupilo 24. novembra, daleko je od dovoljnog i predstavlja samo privremenu pauzu u napadima.

“Privremena ‘humanitarna pauza’ zlodjela nije rješenje. Pauzirati se može film ili video igrica, a ne genocid kojem svjedočimo”, rekla je Amani El Balawi, saradnica Inicijative.

Umjesto pribjegavanja ovakvim mjerama, koje služe kao opravdanje za produženje rata i razaranja, pozivaju Vladu Republike Hrvatske i vlade ostalih država članica Evropske unije da se zauzmu za trajni, trenutni i bezuvjetni prekid vatre.

U ime Inicijative govorila je Petra Matić koja je naglasila kako nikada nećemo biti slobodni dok nisu slobodni i u miru svi.

“Dok čitamo ove zahtjeve, u ruševinama kuća još uvijek su zatrpani, živi i mrtvi, Palestinci i Palestinke. U tim ruševinama je savjest Evrope kojoj pripadamo. Njihovu bol ne može umiriti naše okupljanje, ali jedino strašnije od toga što se događa u Gazi jest šutnja o tome izvan nje”.

Matić je pozvala vlade država članica EU da osude okupacijski režim u Palestini i obustave finansijsku, vojnu i političku podršku izraelskoj vladi.

El Balawi je poručila kako ne postoje “nesuglasice” između Palestinaca i Izraelaca ili Židova.

“Postoji borba Palestinaca da žive kao dostojanstven narod, da se zovu svojim imenom. Postoji borba protiv kolonizatora, oružanih snaga koji nameću sistem rasne dominacije i apartheida koji je potvrđen od strane brojnih međunarodnih, palestinskih pa i izraelskih organizacija za ljudska prava.”

Inicijativa je pozvala Vladu da hrvatskim državljanima i članovima njihovih porodica, koji su nedavno evakuirani iz Gaze, pruži svu potrebnu humanitarnu, materijalnu i administrativnu pomoć. Također poziva Vladu da se u međunarodnim forumima založi za omogućavanje neometanog i neograničenog pristupa humanitarnoj pomoći u Palestini.

“Ljudsko pravo na dostojanstven život treba biti omogućeno svima. Pravo na neograničeno i nesmetano korištenje vode za piće, hrane, električne energije i telekomunikacija ne smije biti uskraćeno“, kazala je Salman i dodala: “Zahtijevamo pravo na mir i život. Za slobodnu Palestinu!”.