Novi rat u SDAH
Politika

Novi rat u SDAH

U SDAH ništa novo reklo bi se, za tu stranku čujemo obično kada organiziraju svoju izbornu skupštinu ili pred izbore. Matrica je uvijek jednaka, raskoli, izbacivanja, prebrojavanja i ratovi. Međutim u svim jednadžbama najmanje ima rada i brige za Bošnjake u cjelini.

Ništa se nije promijenilo, pa tako u subotu 15.10. SDAH održava izbornu skupštinu na koju će doći 2 tabora. Zanimljivo je kako SDAH više nije u mogućnosti okupiti niti 52 delegata što je nekoć bio minimum minimuma. Prvi tabor predstavlja dosadašnji predsjednik Mirsad Srebreniković koji nastoji očuvati kontrolu nad SDAH kako bi mogao do kraja sprovesti svoju akciju prodavanja zgrade SDAH u Mandaličinoj. U svojoj računici kao opciju vidio je Lukmana Muftića kao budućeg predsjednika Stranke a putem kojega bi i dalje mogao vladati Strankom i prije svega upravljati financijama i imovinom. Muftić se zahvalio na takvoj ponudi očito i sam svjestan uloge koja bi mu bila namijenjena.

S druge strane nalazi se tabor koji predvodi Ishak Hodžić, tajnik SABAH-a i jedan od ljudi najbližih Ermini Lekaj Prljaskaj iz bošnjačkog korpusa. Tabor koji predvodi Ishak Hodžić kao kandidata za predsjednika SDAH ističe Biserku Brkić iz Siska. Hodžić cijeloga ljeta marljivo prikuplja delegate na terenu pomoću kojih se nada smijeniti Mirsada Srebrenikovića, nakon čega ga je ovaj i izbacio iz stranke. Njegova računica je poprilično jednostavna, naime ukoliko Brkićka preuzme SDAH Ishak Hodžić želi da bude kandidat za Sabor. I očigledno da je dogovor Hodžić-Brkić već uspostavljen ili tek treba da bude. Što god bio dogovor, Srebreniković se zasigurno neće tako lako predati iako se tabor Ishaka Hodžića nada da bi mogao iznenaditi Srebrenikovića jer očekuju da će na skupštini imati veliku većinu.

Kakav god bio epilog beskrajnih igara unutar SDAH aktualni akteri ne uviđaju niz nelogičnosti unutar paradigmi koje su sami nametnuli. Ako Biserka Brkić doista bude izabrana za predsjednicu onda je logično da će ona prije svega sebe vidjeti u ulozi kandidatkinje za Sabor, a kako doznajemo već je nagovijestila i da bi podršku dala nekome mlađemu od Ishaka Hodžića.

Takva bi kombinacija poremetila I. Hodžića obzirom da obilazi manifestacije Bošnjaka u Istri, drži govore, hvali se sredstvima koja dodjeljuje država a već je zatražio i analizu prošlih parlamentarnih izbora i izradu programske platforme.

Šta god se dogodilo u subotu jedno je sigurno, za Bošnjake Hrvatske neće se ništa promijeniti. SDAH je već godinama devastirana stranka koja postoji samo na papiru i koju niti Winston Churcill svojim političkim umijećem ne bi podigao.