Održani 11. Memorijalni dani Šefika Pezerovića
Vijesti

Održani 11. Memorijalni dani Šefika Pezerovića

U znak sjećanja na poginule, nestale i umrle branitelje Bošnjake koji su se borili i dali život za Hrvatsku i u spomen na prvog poginulog branitelja Bošnjaka Šefika Pezerovića, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Udruga Počasni vod Bošnjaka i Udruga veterana Bošnjaka Domovinskog rata Hrvatske organizirali su 11. po redu Memorijalne dane Šefika Pezerovića i poginulih Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu.

Na početku programa brojna izaslanstva položila su vijence i cvijeće te zapalili svijeće na Spomen obilježju Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata u sklopu Islamskog centra Zagreb.

Okupljenima u Islamskom centru obratila se sestra Šefika Pezerovića, Amira Hamzić, koja je poručila:

“Kroz ovaj spomen prenosimo i na druge generacije snagu udruživanja i borbenog srca. U ime obitelji Pezerović, ali i u ime obitelji svih poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu, izražavam duboku zahvalu svim institucijama Republike Hrvatske i organizatorima ovog događanja.”

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić poručio je kako je 1.187 poginulih Bošnjaka u Domovinskom ratu nešto čime bi se svi Bošnjaci trebali ponositi.

“Porodicama šehida, poginulih Bošnjaka branitelja, želim poručiti da budete ponosni na svoje najmilije. Oni su vas doživotno učinili ponosnima, oni su se upisali u vječnost, kako na ovom, tako i na onom svijetu”, rekao je Hodžić.

Budite svoji i zajedno, ne dajte vam da vas itko politizira i marginalizira, poručio je Hodžić okupljenim braniteljima.

Na kraju izlaganja, podsjetio je okupljene na knjigu “Sjećanje Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu” autora Filipa Škiljana koja donosi iskaze branitelja i njihovih porodica.

Izaslanik Vlade RH Željko Motika poručio je kako Ministarstvo branitelja neće zaboraviti hrvatske branitelje kao ni obitelji stradalih i nestalih hrvatskih branitelja te kako će financijski pomagati sve aktivnosti koje za cilj imaju zaštitu digniteta Domovinskog rata i izražavanje pijeteta prema poginulima.

Šefik Pezerović 1990. godine pristupio je obuci za specijalne postrojbe MUP-a, a ubijen je u ljeto 1991. godine, u obrani Punja, nakon što je teško ranjen od granate u Strugi Banskoj. Šefikovo tijelo pronađeno je nakon devet godina i sahranjeno, uz visoke vojne počasti, na zagrebačkom groblju Mirogoj. Za počinjeni zločin kaznu od sedam godina, smanjenu na pet godina, odslužio je  jedan od trojice osuđenih.

Ovaj događaj ima za cilj podsjetiti na važnost sudjelovanja Bošnjaka branitelja u Domovinskom ratu i njihov doprinos u stvaranju samostalne i demokratske države Hrvatske s obzirom da je u postrojbama Hrvatske vojske i policije na bojišnicama diljem Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika, sudjelovalo oko 25.000 Bošnjaka, a njih 1187 dalo život za istu.

S obzirom na broj Bošnjaka u Hrvatskoj, radi se o visokoj brojci na što su Bošnjaci jako ponosni, poručeno je na skupu.

Na događaju su sudjelovali izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanici Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba, predstavnici bošnjačkih asocijacija iz Hrvatske, veterana Domovinskog rata i obitelji stradalih branitelja.

Program se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.