Općina Vojnić izdvojila 2.000 eura pomoći Republici Turskoj
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Općina Vojnić izdvojila 2.000 eura pomoći Republici Turskoj

Vojnić je općina u Republici Hrvatskoj smještena u Karlovačkoj županiji, tj. nalazi se 26 kilometara od Karlovca. Načelnik ove općine, koja broji oko 5.000 stanovnika, Nebojša Andrić, inače rođeni Tuzlak, odlučio je izdvojili iz budžetske zalihe 2.000 eura kao pomoć osobama pogođenim teškim potresom koji pogodio Republiku Tursku i njene građane.

Kako je predviđeno, novčana pomoć bit će isplaćena na račun Ambasade Turske u Republici Hrvatskoj, a za provedbu ove odluke zadužen je Jedinstveni upravni odjel. Iako se radi o maloj općini ispod Petrove gore, njeno rukovodstvo i stanovnici pokazali su da imaju veliko srce i da su spremni pružiti ruku onima kojima je potrebna.

Podsjetimo, broj poginulih u razornim zemljotresima na jugu Turske stiže brojku od 43.000, što su riječi šefa Uprave za vanredne situacije Turske (AFAD) Yunusa Sezera. Kada se ovoj statistici dodaju i žrtve u Siriji, broj se penje na više od 50.000.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je tokom posjete pogođenim provincijama da je oko 115.000 ljudi povrijeđeno u zemljotresima, a da je 458.000 zgrada uništeno.

Prema turskoj Agenciji za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD), registrirano je 7.184 naknadnih potresa od prvog snažnog zemljotresa 6. februara.