Opet odgođeno imenovanje nove Vlade FBiH, sporni kandidati
Istaknuto Nekategorisano Politika

Opet odgođeno imenovanje nove Vlade FBiH, sporni kandidati

Imenovanje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine opet je odgođeno zbog brojnih kritika koje su uslijedile nakon što su u javnost procurila imena kandidata za nove ministre, potvrdila je u srijedu predsjednica tog entiteta Lidija Bradara.

Na imenovanje nove federalne vlade čeka se još od izbora provedenih u oktobru 2022. godine, a Hrvatska demokratska zajednica BiH i bošnjačko-građanski blok predvođen Socijaldemokratskom partijom u utorak su Bradari dostavili imena svojih kandidata za ministarske pozicije pa se očekivalo da ona u srijedu potpiše odluku o imenovanju, no to se ipak nije dogodilo.

Predsjednica Federacije pojasnila je kako je to rezultat zahtjeva Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH i kandidata za premijera, koji je tražio dodatno vrijeme za konsultacije o kadrovskim rješenjima.

“Odluka o imenovanju vlade FBiH bila je spremna za donošenje. Međutim, Nikšić je tražio još malo vremena za dodatne konsultacije zbog nekih svojih nedoumica, odnosno kadrovskih rješenja grupacije koju predvodi”, kazala je Bradara u izjavi za agenciju Fena.

Nije pojasnila koji su kandidati za ministre sporni, no nakon što su lokalni mediji objavili ta imena, među kojima su uglavnom osobe nepoznate široj javnosti, uslijedile su brojne kritike, a posebice su se na udaru našli SDP-ov kandidat za ministra unutrašnjih poslova Vojin Mijatović te HDZ-ova kandidatkinja za ministricu kulture Sanja Vlaisavljević.

Iz političkih stranaka koje su nominirale kandidate nije bilo komentara tih kritika, a Bradara je kazala kako je cilj sve do kraja usaglasiti pa tako izbjeći moguće probleme na sjednici Zastupničkog doma federalnog parlamenta, na kojoj bi nova vlada trebala biti potvrđena.

No i kada to usuglašavanje bude završeno ostaje nejasno kako će se uopće doći do izjašnjavanja u parlamentu, jer odluku o imenovanju vlade, uz Bradaru, moraju potpisati i dva potpredsjednika entiteta. Igor Stojanović, koji je potpredsjednik iz reda Srba, član je SDP-a i on će taj dokument potpisati, no potpredsjednik iz reda bošnjačkog naroda Refik Lendo, koji dolazi iz Stranke demokratske akcije (SDA), odlučan ja uskratiti potpis.

Zakonski rok za imenovanje nove vlade ističe 6. aprila.