Osim Hrvatske, još 24 članice EU nisu provele kontrolni popis stanovništva
Istaknuto Politika

Osim Hrvatske, još 24 članice EU nisu provele kontrolni popis stanovništva

Državni zavod za statistiku (DZS) saopćio je u četvrtak da zbog pogoršane epidemiološke situacije nije proveo kontrolni popis stanovništva, a isto nisu učinile 25 zemalja Evropske unije, no kontrola pouzdanosti prikupljenih rezultata provodi se korištenjem nekoliko baza podataka.

Nakon provedbe popisa stanovništva 2021. godine, DZS nije proveo kontrolni popis ”na reprezentativnom uzorku popisnih krugova radi ocjenjivanja obuhvata i kvalitete prikupljenih podataka, kako stoji u Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova iz aprila 2021. godine.

Razlog tome je pandemija COVID-19, tvrde u DZS-u.

”Uslijed znatno pogoršane epidemiološke situacije na terenu, nije se pristupilo provedbi kontrolnog popisa na terenu, odgovorili su za Hinu.

DZS dodaje Hrvatska u tome nije jedina, čak 90 posto država EU nisu provele kontrolni popis. Uprkos tome, vjerodostojnost popisnih podataka je neupitna i ne ovisi o rezultatima kontrolnog popisa, ističu.

”Od 27 zemalja EU samo su dvije zemlje provodile kontrolni popis na terenu nakon popisa stanovništva. Tokom obrade popisnih podataka, kontrola sadržaja, pouzdanosti i tačnosti provodi se korištenjem raspoloživih administrativnih izvora podataka te korištenjem rezultata postojećih statističkih istraživanja.

Pouzdanost i tačnost podataka Državni je zavod za statistiku provjeravao korištenjem baze podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, Hrvatskog zavoda za penzijsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Porezne uprave i drugih.

Osim toga, stručnjaci DZS-a kontinuirano razmjenjuju znanja s kolegama iz drugih nacionalnih statističkih ureda vezano za kontrolu kvalitete podataka, naveli su.

Takva praksa je prihvatljiva sa stručno-metodološkog aspekta, a osim što je prisutna i  drugim nacionalnim statističkim uredima, podupire ju i Eurostat, poručili su iz DZS-a.

Naime, Jutarnji list je u današnjem broju problematizirao činjenicu da DZS, koji je, uz niz problema, probijanje rokova i optužbi za nepropisno obavljanje posla te nepopisivanje dijela građana, na jesen 2021. uspio dovršiti popis stanovništva, no nikad nije proveo kontrolni popis koji je, kako ističu, zakonski obavezan i predstavlja jedinu propisanu validaciju popisnih podataka.