Osmaši iz Gospića najbolji na kvizu o poznavanju Hrvatskog sabora
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Osmaši iz Gospića najbolji na kvizu o poznavanju Hrvatskog sabora

Osmaši iz gospićke Osnovne škole dr. Jure Turića pobjednici su 9. kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor”, koje je za učenike osmih razreda održano u petak.

Prema preliminarnim podacima, oni su od mogućih 90, osvojili 85.33 boda, saopćila je saborska Služba za građane, organizatorica takmičenja.

Drugo mjesto pripalo je osmašima iz Osnovne škole Jože Horvata iz Kotoribe (83.99 bodova), a treće onima iz Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice (83.33).

Četvrto i peto mjesto zauzeli su osmaši iz osnovnih škola Eugena Kumičića iz Slatine i Tituša Brezovačkog iz Zagreba, šesto i sedmo osmaši iz osnovnih škola Kneževi Vinogradi i Bijaći iz Kaštel Novog.

Od 8. do 10. mjesta plasirali su se osmaši iz osnovnih škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, Petra Zrinskog iz Šenkovca i Josipa Kozarca iz Slatine.  

Na ovogodišnjem takmičenju učestvovali su učenici 8. razreda iz 42 škole, ukupno 126 učenika raspoređenih u tročlane timove škola.

Učenici su iz informatičkih učionica odgovarali na 30 pitanja u 30 minuta.

Konačni poredak 10 najuspješnijih timova bit će objavljen u ponedjeljak, 27. marta, na online stranicama Sabora.

Svi učenici koji su učestvovali na takmičenju dobit će pohvale Hrvatskog sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Sabora.