Otvorena izložba fotografija djela književnika Ahmeda Muradbegovića u Kinu Valli
Istaknuto Kultura

Otvorena izložba fotografija djela književnika Ahmeda Muradbegovića u Kinu Valli

Izložba fotografija djela književnika Ahmeda Muradbegovića svečano je otvorena u subotu navečer u pulskom Kinu Valli. Riječ je o skeniranim primjercima odlomaka književnih djela svestranog umjetnika Muradbegovića prikazanih na panoima s isječcima prikaza umjetnikova života koji su, kako je istaknuto, birani pažljivo, osmišljeno i s emocijama.

Događaj je organizirala Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine te Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” BiH.

Izložbom u Kinu Valli obilježava se 51. godišnjica smrti književnika Ahmeda Muradbegovića, a i danas svi oni koji čuvaju i izučavaju lik i djelo književnika ističu njegovu svestranost vezanu uz stvaralaštvo koje nije ostalo samo na pjesništvu i drugim pisanim djelima, već je obuhvatalo i pozorišnu, pa i muzičku umjetnost te saradnju s istaknutim umjetnicima prošlog stoljeća poput Branka Gavelle.

Na izložbi su govorili sekretarica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Mirela Čaušević, autorica izložbe Đana Kukić, članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre i ujedno rodica pokojnog književnika Aida Muradbegović te Mirjana Galo, predsjednica Udruge za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO.

Prigodan kulturno-umjetnički program izvele su članice hora Istarske gondže Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Izložba će u Kinu Valli biti postavljena do 25. septembra, piše Glas Istre.