Pedesetak zastupnika iz zemalja članica EU podržalo otvaranje pregovora s BiH
Istaknuto Politika

Pedesetak zastupnika iz zemalja članica EU podržalo otvaranje pregovora s BiH

Pedesetak zastupnika iz 16 nacionalnih parlamenata zemalja članica Evropske unije, među kojima i Hrvatske, podržali su inicijativu da EU s Bosnom i Hercegovinom ubrzano otvori pristupne pregovore što bi, smatraju, bilo poticaj za napredak te države.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope su na posljednjem zasjedanju u Strasbourgu uspjeli skupiti podršku brojnih kolega, među kojima su i zastupnici Davor Ivo Stier, Domagoj Hajduković, Zdravka Bušić te Marijana Petir, koja je tamo u poziciji zamjenice zastupnika.

Evropska komisija trebala bi u novembru objaviti izvještaj o napretku BiH u prošloj godini te ocjenu je li provedeno 14 prioriteta koji su postavljeni pred zemlju.

Ta ocjena bi, uz druge političke kriterije i procjene, trebala predstavljati temelj da Evropsko vijeće u decembru donese odluku hoće li odobriti BiH otvaranje pregovora s EU. Državni zastupnici iz BiH te brojni dužnosnici iz te zemlje lobiraju kako bi se to ostvarilo.

“Čvrsto vjerujemo da bi otvaranje pregovora s BiH predstavljalo jasan signal ohrabrenja i potpore za napredak. Takva odluka, u ovom ključnom momentu, također doprinosi miru i sigurnosti u regiji, kao i miru, stabilnosti i sigurnosti u cijeloj Evropi”, stoji u dokumentu koji su potpisali i brojni drugi zastupnici iz zemalja nečlanica EU.

U saopćenju dostavljenom medijima iz delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope izražava se očekivanje kako će podršku zastupnika slijediti i vlade zemalja članica EU, čije će vođe odlučivati o davanju zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s BiH.