Plenković: Možemo razgovarati o samostalnoj izbornoj jedinici za Bošnjake
Istaknuto Nekategorisano Politika

Plenković: Možemo razgovarati o samostalnoj izbornoj jedinici za Bošnjake

U zagrebačkom hotelu Sheraton prije nekoliko dana održana je press konferencija na kojoj su govorili Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Adis Keranović. Povod druženja pod nazivom “Snagom zajedništva” bile su odluke izvršnih tijela BNV-a i BNZ-a o zajedničkom izlasku na manjinske izbore. Armin Hodžić tom prilikom istakao je i to da je došao red da Bošnjaci imaju samostalnu izbornu jedinicu.

“Bošnjaci u ovom trenutku svoju izbornu jedinicu dijele s albanskom, makedonskom, crnogorskom i slovenskom nacionalnom manjinom, što smatramo izuzetno nepravednim. Kada pogledate broj ljudi koje predstavlja taj zastupnik, odnosno zastupnica, to je više od 53.000 ljudi. Primjerice, italijanska nacionalna manjina ima svog predstavnika u Saboru s gotovo 10.000 manje pripadnika u odnosu na Bošnjake. Vidite kakvi su u posljednjih nekoliko godina bilateralni odnosi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mi smatramo da je jednim dobrim dijelom to zato što mi nemamo svog predstavnika u Saboru, taj most saradnje između dvije države. Mislim da bi ovo bio jedan snažan korak naprijed i u relaksaciji tih odnosa”, riječi su Hodžića.

Početkom prošlog mjeseca Ustavni sud ukinuo je Zakon o izbornim jedinicama koji prestaje važiti 1. oktobra ove godine do kada bi Hrvatski sabor trebao osigurati provedbu ustavne garancije jednakog biračkog prava. Ističući da od prvog upozorenja 2010. godine do danas Hrvatski sabor nije ispunio svoju pozitivnu obavezu kroz zakonodavne intervencije u izborno zakonodavstvo, Ustavni sud je naveo da “razumijevanje i povjerenje ne mogu biti takvi da u pitanje dovedu temeljno pravo općeg i jednakog biračkog prava”. Stoga bi Hrvatski sabor do 1. oktobra trebao donijeti novi model kako bi idući parlamentarni izbori bili ustavni, piše Al Jazeera Balkans.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj živi 24.131 Bošnjak, što Bošnjake čini drugom najvećom nacionalnom manjinom u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskom saboru trenutno sjedi osam zastupnika koji predstavljaju ukupno 22 nacionalne manjine.

O organiziranju samostalne izborne jedinice za Bošnjake nedavno je govorio i premijer Andrej Plenković, koji je kazao: “Mi možemo razgovarati, ali nije bilo predviđeno mijenjanje okvira za manjinske zastupnike”.

Video prilog Al Jazeera Balkans pogledajte u nastavku.