Plenković pozdravio odluku Schmidta: Što prije prionuti promjeni izbornog sistema
Istaknuto Nekategorisano Politika

Plenković pozdravio odluku Schmidta: Što prije prionuti promjeni izbornog sistema

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako stranke koje će formirati vlast u Bosni i Hercegovini trebaju što prije mijenjati izborni sistem i to samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice.

Pozdravio je Schmidtovu jednokratnu odluku o deblokadi formiranja vlasti, piše Hina.

“Mi smatramo da je za dobro funkcioniranje vlasti na centralnoj, na federalnoj, a kasnije i kantonalnoj razini potrebno da se nakon izbora vlasti formiraju i da institucije rade onaj posao koji su im građani povjerili”, rekao je premijer Hrvatske.

Plenković je odbacio da međunarodni predstavnik djeluje u saradnji s Hrvatskom.

“To je njima najlakša varijanta, da sada optužuju Hrvatsku da nešto urgira preko Schmidta, da uređuje odnose u BiH”, kazao je Plenković i naglasio da je pozicija Hrvatske kao prijateljice i zagovornice BiH “jasna, čvrsta i kontinuirana”.

Hrvatski premijer je rekao da treba čestitati političkim strankama koje će formirati vlast u Federaciji, istaknuvši kako one moraju započeti dogovor o izbornoj reformi.

“Stranke koje su odlučile formirati vlast u Federaciji sada trebaju što prije prionuti promjeni izbornog sistema i da razriješe sve, ako je moguće samostalno, sa što manje upliva međunarodne zajednice”, kazao je on.

Pritom je ponovio kako se “jednom za svagda” mora završiti “apsurdna situacija” gdje se hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH bira bošnjačkim glasovima te da on potom ne komunicira s hrvatskim vlastima.

“Hrvatska nema figu u džepu, naša je politika jednostavna – poštujmo se, surađujmo, investirajmo. Neka BiH bude samostalna, a Hrvati ravnopravni”, zaključio je premijer Republike Hrvatske.