Plenković traži od Milanovića da objasni nenajavljenu Dodikovu posjetu
Istaknuto Nekategorisano Politika

Plenković traži od Milanovića da objasni nenajavljenu Dodikovu posjetu

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da bi predsjednik Zoran Milanović trebao objasniti nenajavljeni dolazak predsjednika bh. entiteta Republika srpska Milorada Dodika na Hvar koji je nazvao “vrlo neobičnom situacijom”.  

“To je jedna vrlo neobična situacija. Nemam utjecaj na to koga predsjednik poziva u Hrvatsku, ima punu slobodu i pravo da to radi. Ovdje se radi više o tehnologiji tog putovanja”, komentirao je Plenković Dodikov dolazak helikopterom na Hvar na radni sastanak s Milanovićem.

“Očekujem hitnu inicijativu opozicije da se smjesta sazove vanredna sjednica Hrvatskog sabora i da se raspravi ta tema kako je neko bez odgovarajuće diplomatske note došao u Hrvatsku”, rekao je Plenković, audirajući na nedavnu vanrednu sjednicu parlamenta koju je Mlanović sazvao na inicijativu opozicije o štrajku u pravosuđu i tzv. plinskoj aferi.  

Premijer uvjerava da bi, da se poštovao protokol, sve hrvatske službe odobrile Dodikovu posjetu.

“Ali eto, kad imate ljude koji ne poštuju ni vlastiti Dan državnosti, onda im valjda u goste može dolaziti bilo ko, bilo kako i bez najava”, rekao je Plenković. 

Ured predsjednika Milanovića saopćio je u utorak da su dvojica čelnika razgovarala o odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske te posebno o potrebi uspostave funkcionalne i efikasne vlasti u BiH koja će osigurati ravnopravno učestvovanje, kako su rekli, legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

Dodika, kojeg su u prvoj polovini mjeseca zastupnici Evropskog parlamenta proglasili preprekom evropskoj integraciji BiH, dan ranije je, nakon mjeseci sukoba s centralnim vlastima BiH, rekao kako je vrijeme da se strasti u toj zemlji smire, sugerirajući time veću spremnost na saradnju.

Evropski parlament pozvao je na posljednjoj plenarnoj sjednici na uvođenje dodatnih sankcija Dodiku po uzoru na američke i britanske sankcije čelniku bosanskih Srba.