Ponijela ih Ukrajina pa prijete i Bosni i Hercegovini
Politika

Ponijela ih Ukrajina pa prijete i Bosni i Hercegovini

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je odbacila odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta kojom je poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike srpske te ponovo osporila njegov legitimitet kao visokog predstavnika. Rusi su još jednom zaprijetili Bosni i Hercegovini mogućnošću izazivanja nestabilnosti i optužili za to međunarodnu zajednicu. Isto kao u Ukrajini. Još jednom su potvrdili da imaju “svoje igrače” za izazivanje nemira. To su oni sankcionirani Srbi.

“Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Schmidta od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice”, navodi se u saopćenju.

Iz ruske ambasade pozivaju sve političke snage u Bosni i Hercegovini da “pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja. Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i sigurnosti u BiH”, ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Izvor: Stav.ba