Posljedice rata u Ukrajini: MMF snizio prognozu globalnog ekonomskog rasta
Ekonomija

Posljedice rata u Ukrajini: MMF snizio prognozu globalnog ekonomskog rasta

Ekonomska šteta uzrokovana ruskom invazijom na Ukrajinu dovest će do značajnog usporavanja globalnog rasta u 2022. godini, navodi Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem ažuriranju izvještaja “World Economic Outlook”.

Očekuje se da će globalna ekonomija rasti 3,6 posto, što je pad od 0,8 posto u odnosu na januarsku prognozu MMF-a, zbog rata i njegovog utjecaja.

MMF, sa sjedištem u Washingtonu, očekuje da će i Rusija i Ukrajina ove godine doživjeti velika smanjenja ekonomije, s efektima preljevanja poput porasta cijena roba koji utiču na zemlje širom svijeta. Izvještaj pokazuje da Ukrajina trpi kolaps svoje ekonomije od 35 posto, dok će se BDP Rusije smanjiti za 8,5 posto.

“Efekti rata će se osjetiti nadaleko i naširoko, povećavajući pritiske na cijene i pogoršavajući značajne političke izazove”, napisao je glavni ekonomista MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas u blogu 19. aprila.

Predviđa se da će Evropska unija, koju je potresla kriza u Ukrajini, pretrpjeti veliki ekonomski udar, s tim da su izgledi ovog bloka za godinu koja traje revidirani naniže za 1,1 procentni poen.

Revizija MMF-a dolazi nakon što je Svjetska banka prošle sedmice snizila svoju prognozu globalnog rasta ove godine, navodeći rat u Ukrajini, te zabrinutost zbog inflacije i karantena zbog pandemije u Kini.

Rat je pogoršao problem inflacije, pri čemu su zemlje širom svijeta svjedočile porastu cijena, posebno hrane i energije.

Kina je u ponedjeljak prijavila rast BDP-a od 4,8 posto u prvom kvartalu, što je skromno povećanje u odnosu na ekspanziju od četiri posto u prethodnom kvartalu.

Gourinchas je rekao da je rat u Ukrajini također povećao rizik od fragmentacije globalne ekonomije na geopolitičke blokove.

“Takav ‘tektonski pomak’ bi prouzročio dugoročne gubitke efikasnosti, povećao nestabilnost i predstavljao bi veliki izazov poretku koji upravlja međunarodnim i ekonomskim odnosima u posljednjih 75 godina”, rekao je Gourinchas, javlja DW.

Izvor: Stav.ba