Predstavnici Bošnjaka razgovarali s Denisom Bećirovićem, u fokusu budući projekti i saradnja
Istaknuto Politika

Predstavnici Bošnjaka razgovarali s Denisom Bećirovićem, u fokusu budući projekti i saradnja

U okviru radne posjete Republici Hrvatskoj član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović razgovarao je u Zagrebu s predstavnicima Bošnjaka.

Težište ovog razgovora bilo je na položaju Bošnjaka u Republici Hrvatskoj te na potrebi da se glas ove manjinske zajednice, druge najmnogobronije u državi, više čuje kroz institucije. Osim toga, predstavnici bošnjačkih udruženja i Bećirović su govorili i o bitnosti održavanja snažnih veza Bošnjaka u Republici Hrvatskoj sa svojom maticom BiH. Razgovarali su i o realizaciji zajedničkih projekata u periodu koji slijedi.

Upoznat je Denis Bećirović o potrebi da Bošnjaci dobiju svoju samostalnu izbornu jedinicu u Republici Hrvatskoj te o problemu s kojim se već dugo susreću, a to je da ih u institucijama države zastupaju predstavnici iz drugih nacionalnih zajednica.

S druge strane, Denis Bećirović je kazao kako pomno prati dešavanja u Republici Hrvatskoj, posebno kada je riječ o zajednicama ljudi iz BiH koji žive u ovoj državi, te se složio kako je nužno raditi na poboljšanju njihovog statusa u političkom pogledu.