Priča o velikom ženskom horu “Bulbuli”: Kada Zagreb pjeva o Bosni…
Istaknuto Kultura Nekategorisano

Priča o velikom ženskom horu “Bulbuli”: Kada Zagreb pjeva o Bosni…

Malo je onih segmenata ljudskog djelovanja koji mogu doprinijeti široj zajednici kao što je to kultura, posebno muzika, koja slovi za onu umjetnost koja najbrže i najjače ostavlja utisak na osobu koje je koristi.

“Bulbuli” su, kako ih već sada podavno lijepo opisaše, zagrebačke čuvarice tradicionalnih bošnjačkih pjesama i bošnjačke kulture koje pjevajući uglavnom sevdalinku često pjevaju i o svojoj Bosni. Riječ je o multietničkom horu koji broji 29 stalnih članica – djevojaka, majki, ali i baka. Za sve one koji ne znaju, bulbul je riječ arapskog porijekla i označava pticu pjevačicu, slavuja.

Ismet Kurtović je voditelj, dirigent, aranžer i producent, idejni osnivač i pokretačka snaga “Bulbula”, koji je dosta svoga vremena, energije i iskustva uložio u rad hora. Riječ je o vrsnom muzičaru koji je, prije svega svojim jedinstvenim glasom, obilježio rock muziku prostora bivše Jugoslavije kroz grupe Drugi način, Nepočin, Oko, Zefir i mnoge druge, a autor je i “Mojoj dragoj BiH”, nezvanične himne ove države koja se može čuti za sve državne praznike.

“Bulbuli” postoje već 28 godina i kroz hor je prošlo puno pjevačica. U početku su bile samo četiri djevojke i Ismet Kurtović, ali s prolaskom vremena hor je napredovao i rastao.

Upravo Ismet Kurtović iz svake pjevačice nastoji izvući maksimum i dobiti, kako je jednom prilikom rekao, izraz srži pjesme koju izvodi, ali pri tome pazeći da izvedba ne ode previše u improvizaciju. Članice “Bulbula” uobičavaju se za nastupe obući u tamno zelene haljine, tako da osim sklada zvukova imaju i vizuelnu ujednačenost.

“Bulbuli” su proputovali veliki dio Hrvatske, gostovali su u Bosni i Hercegovini, ali i Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Češkoj. Dakle, čitavim regionom, pa i šire.

Članice “Bulbula” pjevaju i dok rade, a njihov trud i zalaganje u očuvanju i razvoju kulture Bošnjaka u Hrvatskoj može biti uzoran primjer odnosa prema tradiciji vlastitog naroda.

Svi oni koji prate “Bulbule” znaju da ovaj hor 2023. godine slavi 28. rođendan. Upravo ovim povodom Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u saradnji s ovim sastavom organizira koncert “Zapjevale bulbul ptice – naših 28 godina”, koji će se održati u nedjelju, 30. aprila, u 20 sati u Maloj sali KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu (Trg Sjepana Radića 4).

U programu će učešće uzeti, osim hora “Bulbuli”, i Ansambl “Bosana” te hor “Montenegro i prijatelji”.

Svoje ulaznice možete rezervirati do 21. aprila na e-mail vbnmgz@vbnmgz.hr.