Pripreme za izgradnju Islamskog kulturnog centra u završnoj su fazi. Cijena će vjerojatno premašiti prvotnu procjenu od pet milijuna
Vijesti

Pripreme za izgradnju Islamskog kulturnog centra u završnoj su fazi. Cijena će vjerojatno premašiti prvotnu procjenu od pet milijuna

Nakon što smo o izgradnji Islamskog kulturnog centra u Puli posljednji put pisali u lipnju prošle godine kada je u Domu branitelja predstavljen projekt tog centra koji je planiran na pulskom Monte Šerpu, po svemu sudeći uskoro počinje i gradnja. Kako doznajemo, to će se dogoditi do kraja sljedeće godine, a cijena projekta mogla bi, u sadašnjim okolnostima, premašiti početnu procjenu od pet milijuna kuna.

Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Pula Esada ef. Jukana upitali da nam pojasni u kojoj je fazi taj projekt, tko su najveći donatori, koja dokumentacija još fali, kada će konkretno započeti radovi, koliko će sve skupa koštati, hoće li projekt negdje odstupati od idejnog rješenja i je li pulskoj Islamskoj zajednici eventualno potrebna bilo kakva pomoć oko realizacije projekta.

Otplaćeno zemljište od 16.500 kvadrata

“Uspjeli smo u dvije godine prikupiti sredstva i otplatiti zemljište na kojem će se graditi Islamski centar. Zemljište se nalazi u blizini samoga središta Pule, veličine 16.500 kvadrata, na kojem je dopuštena gradnja objekata mješovite namjene. Za gradnju Islamskog centra biti će potrebno oko 6.500 kvadrata zemljišta, a u budućnosti je na preostalom dijelu zemljišta moguća gradnja drugih sadržaja potrebni za rad Islamske zajednice u Hrvatskoj. Prioritet je izgradnja Islamskog centra. Prošle godine proveden je natječaj za idejno rješenje Centra te je odabrano ono koje je ponudio arhitektonski ured Qubico Collective iz Zagreba”, kazao je Jukan te otkrio da je za financiranje zainteresirano puno donatora.

“Većinom su to članovi Islamske zajednice. Želim napomenuti da imamo i određeni broj donatora koji dolaze iz drugih vjerskih zajednica, žive na području Pule i prepoznali su Islamski centar Pula kao projekt koji je potreban Puli i njenim građanima. Cijenimo svakog donatora, svi su nam jednako važni. Uvjereni smo da oni doniraju prema svojim mogućnostima i ne razvrstavamo donatore prema visini donacije”, kazao je Jukan te zahvalio svim donatorima koji su materijalno sudjelovali u kupnji zemljišta i podupiru izgradnju Islamskog centra u Puli. “Želimo se posebno zahvaliti Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj i Rijasetu Islamske zajednice u BIH na neizmjernoj pomoći i podršci u projektu”, istaknuo je.

Izrađuje se projektna dokumentacija

Trenutno, veli on, traje izrada potrebne dokumentacije. Islamski centar Pula je veliki javni projekt, a prilikom izrade projekta treba zadovoljiti sve zakonske propise, ali i implementirati potrebe Islamske zajednice u Hrvatskoj. Kada će konkretno započeti radovi, Jukan kaže ne može precizno definirati.

“To nitko u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći. Dinamika početka gradnje, ali i sama gradnja ovisit će o vremenu koje je potrebno za ishoditi potrebnu dokumentaciju i financijskim mogućnostima Islamske zajednice u Hrvatskoj”, rekao je Jukan. “Svjedoci smo svakodnevnom poskupljenju energenata, hrane i pića, režija i ostalih proizvoda. Na poskupljenje nije imun ni građevinski sektor. Cijena projekta doslovno se mijenja svaki mjesec, stoga ne možemo reći koliko će koštati izgradnja. Kad objavimo poziv za prikupljanje ponuda izgradnje Islamskog centra Pula, znat ćemo i cijenu. Do tada se nadamo smirivanju tržišta i smanjenju cijena”, istaknuo je efendija Jukan.

“Idejno rješenje smo prezentirali javnosti početkom lipnja prošle godine. Uvažili smo određene prijedloge za poboljšanje koje smo zaprimili. Idejno rješenje se neće mijenjati osim nekih sitnih detalje koje moramo zakonski implementirati u Islamski centar Pula. Planirana je izgradnja objekta do 5.000 kvadrata u kojem bi se nalazili svi potrebni sadržaji koji su neophodni za rad i djelovanje Medžlisa Islamske zajednice Pula. Islamski centar je planiran kao samoodrživi objekt te njegovo održavanje će se financirati iz njegovih prihoda”, najavio je Jukan i poručio da im je svaka pomoć u ovom trenutku dobrodošla.

“Pozivam sve one koji žele da sudjeluju u projektu Islamskog centra Pula da nam se priključe. Ako ne možete podržati svojim prijedlozima, volontiranjem ili donacijom projekt Islamskog centra u Puli, molimo vas da nam podarite riječi potpore i ohrabrenja”, zaključio je Jukan.

Izvor: Glas Istre