Proglašen kraj epidemije virusa korona u Hrvatskoj
Društvo Istaknuto Nekategorisano

Proglašen kraj epidemije virusa korona u Hrvatskoj

Vlada je na sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije virusa korona te s radom prestaje Stožer, a odluke vezane uz eventualnu potrebu pridržavanja određenih mjera zaštite s obzirom na to da virus i dalje egzistira među stanovništvom donosit će Ministarstvo zdravstva.

Odluka Vlade uslijedila je nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila da virus korona više ne predstavlja globalnu zdravstvenu krizu, a premijer Andrej Plenković u uvodu sjednice rekao da je važno iz ove velike zdravstvene ugroze, najveće pandemije u zadnjih stotinu godina, izvući pouke u daljnjim suočavanjima s potencijalnim krizama tog tipa.

Najavio je da će Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima vezanima uz COVID-19.

Odluku o proglašenju epidemije virusa korona na području Hrvatske ministar zdravstva Vili Beroš donio je 11. marta 2020. godine, kada je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju i ta odluka prestaje važiti s danom objave današnje Vladine odluke u Narodnim novinama.

Prvi slučaj virusa korona u Hrvatskoj je zabilježen 25. februara te godine, da bismo do 27. marta imali već više od 500 potvrđenih slučajeva, a prvi smrtni slučaj 18. marta.

Od 25. februara 2020. godine do 8. maja ove godine ukupno je zabilježeno 1.273.256 osoba zaraženih virusom, od kojih je 18.213 preminulo, a ukupno se oporavilo 1.254.564 osoba.

Prvu godinu pandemije obilježio je proljetni lockdown, online nastava, zabrana zadržavanja na ulicama, e-propusnice za napuštanja prebivališta i boravišta. Stroge restrikcije bile su na snazi od kraja marta do sredine maja, nakon čega je uslijedilo postupno popuštanje.

Prva isporuka vakcina u Hrvatsku je stigla krajem decembra 2020. i tada smo bili na vrhuncu drugog vala širenja zaraze, dnevno je umiralo preko 90 ljudi, a broj novozaraženih iznosio je preko 4.500. 

Zaraza se razbuktavala u valovima, ovisno o mutiranju virusa, a na vrhuncu četvrtog vala epidemije u Hrvatskoj, 10. novembra 2021. godine, zabilježeno je 7.315 novozaraženih u jednom danu, no početkom 2022. prekretnicu u razvoju epidemije donijela je postupna dominacija omikron varijante, koja se brzo širi, ali većinom ne izaziva teže kliničke slike.

Uvođenje epidemioloških mjera pratili su od jeseni 2020. i protesti korona-skeptika, protivnika obaveznog nošenja maski i svih ostalih mjera zaštite od epidemije.

Prema službenim podacima, zaključno sa 7. majem u Hrvatskoj je utrošeno 5.361.812 doza vakcine, a vakcinisano je 59,96 posto ukupnog stanovništva, odnosno 71,34 posto odraslog stanovništva.