Prve sedmice u maju održavaju se “manjinski izbori”, kreću edukacije
Istaknuto Nekategorisano Politika

Prve sedmice u maju održavaju se “manjinski izbori”, kreću edukacije

Za manje od dva mjeseca, 7. maja, pripadnici nacionalnih manjina diljem Hrvatske šesti će put birati manjinska vijeća i predstavnike čija je zadaća zauzimanje za bolji status manjina, za njihovo učestvovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Manjinski izbori održavaju se prve sedmice u maju, svake četvrte godine, raspisuje ih Vlada koja određuje jedinice tj. županije, gradove i općine u kojima će se provesti.

Prema dostupnim, neslužbenim podacima, ovoga maja članove manjinskih vijeća trebalo bi birati 14 nacionalnih manjina, a svoje predstavnike njih 19.  

Članovi vijeća nacionalnih manjina biraju se u županijama, gradovima i općinama u kojem pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1,5 posto stanovništva, u gradovima i općinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine te u županijama u kojima ih živi više od 500.

Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, a na području županije, grada, općine, živi najmanje 100 pripadnika manjine, njeni predstavnici biraju svog predstavnika. 

U općinska manjinska vijeća bira se deset članova, gradska 15, u županijska i manjinsko vijeće Grada Zagreba 25 članova.

Članove manjinskih vijeća i predstavnike mogu kandidirati manjinska udruženja i birači tj. najmanje 20 pripadnika manjine s područja općine, 30 grada i 50 s područja županije.

Troškovi izbora finansiraju se iz budžeta jedinice u kojoj se održavaju. 

DIP-ove edukacije uoči izbora

Kako bi pripremilo sve uključene u izborni proces, Državno izborno povjerenstvo (DIP) od ovog ponedjeljka počinje ciklus edukacija koji kreće iz Zagreba, najavio je novi-stari glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Dan poslije, u utorak, DIP-ovi timovi u kojima su potpredsjednici, te po jedan stari i novi član i uposlenici stručne službe, odlaze u Karlovac i Sisak, srijeda je rezervirana za Vukovar, a četvrtak, 16. marta, za Osijek i Slavonski Brod.

U ponedjeljak, 20. marta, DIP-ov je tim u Pazinu, dan poslije u Rijeci, a 22. marta u Dubrovniku.

U četvrtak, 23. marta, edukacija je u Čakovcu, u ponedjeljak, 27. marta, u Virovitici i Bjelovaru.

DIP-ovi timovi bit će u srijedu, 29. marta, u Splitu, a 30. marta u Zadru i Gospiću gdje edukacija završava.   

U jednom timu DIP-a su potpredsjednica Vesna Fabijančić-Križanić, te članovi Ivana Belec i Draženko Pandek, a u drugom potpredsjednik Josip Salapić i članovi Ivana Ljulj Cvitanić i Hojski.

Prije četiri godine biralo se 352 vijeća i 109 predstavnika

Prije četiri godine, u maju 2019. godine, oko 250.000 pripadnika nacionalnih manjina biralo je 352 manjinska vijeća i 109 predstavnika.

Vijeća su birali u 19 županija i Gradu Zagrebu, koji ima status županije, u 68 gradova i 108 općina. Predstavnike su birali u 19 županija i u Zagrebu, te u 34 grada i jednoj općini.

Birati su mogli između gotovo 7.000 kandidata, otvoreno je bilo 846 biračkih mjesta.