Rok za uspostavu Vlade FBiH ističe, rješenja za trenutne probleme još nema
Istaknuto Nekategorisano Politika

Rok za uspostavu Vlade FBiH ističe, rješenja za trenutne probleme još nema

U četvrtak ističe zakonski rok za uspostavu nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, pa je zakazana sjednica Zastupničkog doma entitetskog parlamenta na kojoj bi o tome trebalo raspravljati, no ne znači da će predloženi kandidati za premijera i ministre biti potvrđeni, saznaje se od parlamentarnih stranaka.

Članovi kolegija Zastupničkog doma i predstavnici klubova parlamentarnih stranaka dogovorili su se da se sjednica svakako održi u četvrtak, s obzirom na to da 6. aprila ističe rok do kojeg bi morala biti potvrđena nova vlada, koju po ustavu imenuju predsjednica i dva potpredsjednika entiteta.

“Sjednica će biti održana, ali sada je teško kazati šta će se na njoj dogoditi”, kazao je novinarima u Sarajevu Admir Čavalić, predsjednik kluba zastupnika Stranke za BiH (SBiH), jedne od članica bošnjačko-građanskog bloka koji bi zajedno s HDZ BiH trebao činiti novu vladu.

Predsjednica Federacije Lidija Bradara prošle je sedmice potpisala odluku o imenovanju vlade koju bi trebao predvoditi predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić. Početkom ove sedmice svoj je potpis na tu odluku dao i potpredsjednik Federacije iz reda srpskog naroda Igor Stojanović, no potpredsjednik Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije (SDA) to uporno odbija učiniti uz obrazloženje kako ne želi podržati vladu u kojoj nema ministara iz njegove stranke koja je ujedno, sudeći prema rezultatima, izborna pobjednica.

Takva se situacija nije dogodila nikada otkako je 1994. formirana FBiH, koja je potom postala entitet u sastavu države BiH u postdejtonskom periodu.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović kazao je u utorak kako sada nema niti govora da bi Refik Lendo dao saglasnost za imenovanje Vlade FBiH kako ju je predložila Bradara.

Po Čavalićevim riječima, procedure su jasne pa je činjenica da se o potvrdi nove vlade ne može glasati dok imenovanje ne potpiše i Lendo. Kako je jasno da on to odbija, u četvrtak bi se moglo raspravljati samo o tome kako trenutno stvari stoje.

Neizvjesno je hoće li visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt intervenirati kako bi doveo do procesa uspostave nove vlade, što priželjkuju iz stranaka bošnjačko-građanskog bloka. On se o toj mogućnosti nije očitovao, a iz njegovog su ureda najavili samo kako će se Schmidt u srijedu iza zatvorenih vrata sastati s čelnicima Federacije.