Rusija gađa vojne objekte širom Ukrajine i pojačava napade na istoku
Društvo

Rusija gađa vojne objekte širom Ukrajine i pojačava napade na istoku

Velika eksplozija potresla je Kijev rano u subotu, drugi put u posljednjih nekoliko dana. Ukrajinci tvrde da su oborili projektile usmjerene na Odesu na jugu i Lavov na zapadu. Čini se da su napadi imali za cilj slabljenje vojnih sposobnosti Ukrajinaca prije očekivane ofanzive, za koju vojni analitičari upozoravaju da bi mogla biti duga i krvava.

Gađanje vojnih objekata širom Ukrajine preciznom municijom došlo je u trenutku kada je Rusija nastavila prebacivati opremu i snage na željene pozicije za novu ofanzivu. Bilo je to i svojevrsni  podsjetnik da čak i dok se Rusija priprema za ofanzivu velikih razmjera na istoku Ukrajine, ona i dalje može udarati ciljeve širom zemlje.

Rusi su tvrdili da su udarili u kompleks vojne opreme u glavnom gradu Kijevu, a Vitali Kličko, gradonačelnik glavnog grada, rekao je da ekipe hitne pomoći reagiraju na eksploziju u jugoistočnom dijelu Kijeva. On je potvrdio da je nekoliko osoba prebačeno u bolnici.

Udar je uslijedio dan nakon što su Ukrajinci rekli da su tri ruske rakete pogodile mete oko Kijeva, u najznačajnijem ruskom napadu na grad otkada su agresorske trupe bile prisiljene da se povuku iz tog područja prije više od dvije sedmice. Rusija tvrdi da je udarila i u postrojenje za popravku vojne opreme u južnom gradu Mikolajovu.

Najmanje četiri krstareće rakete, koje su ciljale Lavov, oborene su tokom noći, saopćila je ukrajinska vojska. Projektil koji je gađao lučki grad Odesu eksplodirao je u zraku, dok je bespilotna letjelica u tom području bila oborena dok je prikupljala izviđačke podatke o vojnim i infrastrukturnim objektima, navode lokalne vlasti.

Kako Rusija pojačava svoje napade na ukrajinske vojne ciljeve, Washington posljednjih dana ubrzava napore za snabdijevanje Ukrajine naprednim oružjem. Rusija je upozorila Washington na “nepredvidive posljedice” zbog te podrške.

Zabilježeno je teško i često neselektivno granatiranje u gradovima i selima širom istočne Ukrajine, zapaljenje rafinerije nafte u Lugansku i dizanje u zrak napuštene farme peradi u Dnjepru.

Ono što je izgledalo kao navođene rakete palo je u subotu u trgovački centar u centru Harkova, prema policijskim zvaničnicima na licu mjesta. Bilo je nejasno šta je bila namjera, ali centar za obuku Nacionalne garde nalazi se nekoliko stotina metara od mjesta gdje su projektili pogodili.

Ruskoj vojsci možda su potrebne sedmice da konsolidira snage nužne za intenziviranje napada u istočnoj Ukrajini i postizanje nečega što bi Kremlj mogao vjerodostojno opisati kao pobjedu, kažu vojni analitičari. A kada krene puna ofanziva, ti analitičari, te zapadni i ukrajinski zvaničnici, gotovo su sigurni da će biti duga i vrlo, vrlo krvava.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je da je ruski crnomorski vodeći brod “Moskva”, raketna krstarica koja je potonula u četvrtak, pogođena s dvije ukrajinske rakete “Neptun”, potvrđujući ukrajinsku verziju događaja i opovrgavajući tvrdnje Kremlja da je brod osakaćen zbog slučajnog požara i eksplozija.

Civili zarobljeni u Mariupolju i drugim opkoljenim ukrajinskim gradovima u opasnosti su da umru od gladi, rekao je izvršni direktor Svjetskog programa za hranu nakon posjete toj zemlji.

Izvor: Stav.ba