Sabor izglasao zakon kojim se žestoko kažnjava ustaški folklor
Istaknuto Nekategorisano Politika

Sabor izglasao zakon kojim se žestoko kažnjava ustaški folklor

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak 4.000 eura.

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili potiče mržnju, a takav je, primjerice, “Za dom spremni”, kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavat će se od 700 do 4.000 eura.

Za teške prekršaje, među kojima su tučnjava i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2.000 eura.  

U iznosima od 200 do 1.000 eura, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, pijančenje ili konzumaciju opojnih droga na javnom mjestu.

Hrvatski sabor je spomenuti zakon izmijenio u hitnoj proceduri čemu se protivila i lijeva i desna opozicija koja je ustrajala na tvrdnjama da se to radi na zahtjev SDSS-a, HDZ-ovog koalicionog partnera, a uoči nedjeljne komemoracije u Jasenovcu, prenosi Hina.

“Ovo je napravljeno radi komemoracije, radi jedne kolone, a Milorad Pupovac je jasno rekao da se to odnosi na pozdrav ZDS”, ponovio je i danas Stipo Mlinarić (DP) u raspravi u kojoj je, opet, podijeljen niz opomena, a zastupnici se međusobno vrijeđali.

Jasno je da dolaze izbori, HDZ nije samo odriješio kesu, nego i po hitnom postupku i ispunjava dugove koalicionom partneru SDSS-u, tvrdi Ružicva Vukovac (PH), dodavši kako je ne bi čudilo da sljedeći potez vladajućih bude bude brisanje prvog, bijelog polja na grbu crkve svetog Marka.

Nino Raspudić (Most) za zakon kaže da je “zabrinjavajući”, da se radi o opasnoj stvari, uvodu u budući totalitarizam i represiju.

Za izglasana zakonska rješenja, Arsen Bauk kaže da su “domobranski pristup”, za koji oni kojima teče partizanska krv nikada nismo bili.

Ističe i da je zakon donesen u dosta skučenoj demokratskoj proceduri i da bi ga Ustavni sud iz pedagoških razloga trebao vratiti.

Sasvim drugačiji pogled na zakon nudi Nikola Mađar (HDZ) koji ističe da je njegova svrha odvraćanje, preventiva, sigurnost za sve građane i imovinu.

Prekršaji se usklađuju s drugim zakonima, ne mijenja se sadržaj zakona, niti se uvodi ijedan novi prekršaj, naglasio je.

U raspravi koja je prethodila izglasavanju izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zastupnici su ponovno “otklizali” u međusobne uvrede, pa je predsjednik Sabora podijelio niz opomena.

Predstavnici hrvatske Vlade proteklih su dana tumačili da se izmjenama Zakona o prekršajima ne ustanovljavaju nova prekršajna djela, već se samo povećavaju novčane kazne za njih.  

Svrha većih kazni je da odvrati počinitelje, odnosno da osoba iz godine u godinu ne ponavlja isti prekršaj i da se pošalje poruka društvu da neki prekršaji nisu prihvatljivi, tumačili su predstavnici hrvatske Vlade. 

Na opaske zastupnika da je trebalo donijeti novi zakon, a ne mijenjati postojeći, star 46 godina, otkrili su da je osnovana međuresorna radna grupa za izradu novog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.