Sattler: EU očekuje što brži završetak procesa uspostave vlasti u BiH
Istaknuto Nekategorisano Politika

Sattler: EU očekuje što brži završetak procesa uspostave vlasti u BiH

Evropska unija očekuje što brži završetak procesa uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini kako bi s izabranim dužnosnicima te zemlje započela dijalog na najvišoj razini o provedbi očekivanih reformi, kazao je u utorak u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

“Nestrpljivi smo vidjeti i konačni korak odnosno uspostavu federalne vlade”, kazao je Sattler aludirajući na očekivanja da se ove sedmice formira nova entitetska vlada. Time bi se potvrdilo funkcioniranje koalicionog sporazuma koji su ranije potpisali Hrvatska demokratska zajednica BiH i blok bošnjačko-građanskih stranaka predvođenih SDP-om te na temelju toga učestvuju u vlasti na državnoj razini.

Uspostava Vlade FBiH kasni jer de facto pobjednik izbora Stranka demokratske akcije, čiji potpredsjednik entiteta Refik Lendo odbija dati svoj potpis na odluku o imenovanju premijera i ministara koju je prošle sedmice po svim prilikama mimo zakona donijela predsjednica Lidija Bradara. 

Čim nova Vlada FBiH bude formirana, najavio je Sattler, vrlo brzo, vjerovatno u maju, u Sarajevu bi se trebao održati politički forum na kojem bi učestvovali najviši dužnosnici BiH i EU, koju će predstavljati visoki prdstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell.

Šef Delegacije EU kazao je kako uz to idu očekivanja da će nove vlasti u BiH ubrzano provoditi odavno definirane reforme, a prvi paket morao bi biti kompletiran do početka ljeta.

Evropska je komisija još 2019. definirala 14 reformskih prioriteta za BiH, a oni su ostali na snazi i nakon što je ova zemlja u decembru prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uvjeravala je u petak novinare kako su nove vlasti na državnoj razini potpuno spremne i opredijeljene provoditi reforme, posebno stoga što Unija poduzima korake kako bi već sada konkretno pomogla BiH.

U narednim bi danima tako trebala postati operativna finansijska podrška od 70 miliona eura što ih je Evropska komisija osigurala kao hitnu pomoć najsiromašnijim domaćinstvima u BiH te malim privrednicima kao i javnim ustanovama radi suočavanja s rastom troškova života.

Dio je to paketa vrijednog milijardu eura, namijenjenog cijeloj regiji, koji je Evropska komisija odobrila kako bi državama Zapadnog Balkana pomogla u borbi s problemima prouzročenim inflacijom potaknutom ratom u Ukrajini.

Pomoć u iznosu od 50 miliona eura za pokrivanje dijela troškova energenata će dobiti 170.000 najsiromašnijih porodica u BiH, a privrednici i javne ustanove će moći računati na po 10 miliona eura potpore energetskoj učinkovitosti.

“To je prvi put da BiH od EU dobiva izravnu potporu svom budžetu”, istaknuo je Sattler dodajući kako vlasti u BiH sada moraju pokazati da su u stanju odgovorno upravljati doniranim sredstvima jer će o tome ovisiti buduća finansijska potpora iz Bruxellesa.