Schmidt: Vrijeme je da se okonča uspostava vlasti u BiH
Istaknuto Nekategorisano Politika

Schmidt: Vrijeme je da se okonča uspostava vlasti u BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak kako je krajnje vrijeme da se okonča uspostava vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih još u oktobru te je pozvao političke stranke da postupe odgovorno i tako osiguraju nastavak provedbe nužnih reformi.

U autorskom tekstu za sarajevski Dnevni avaz Schmidt se oglasio prvi put nakon što je Ustavni sud BiH prošle sedmice odbacio žalbe na njegove odluke o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, koje su podnijeli tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Ustavni je sud ocijenio kako su Schmidtove odluke od 2. oktobra 2022. u skladu s Ustavom BiH te da nema razloga za njihovo stavljanje van snage, čime je uveliko otežano da izborni pobjednici Stranka demokratske akcije (SDA) te Komšićeva Demokratska fronta (DF) formiraju vlast, prije svega u FBiH.

Nakon što su postali dio vlasti na državnoj razini, Hrvatska demokratska zajednica BiH i blok bošnjačko-građanskih stranaka, predvođenih Socijaldemokratskom partijom, dogovorili su i koaliciju na razini Federacije, a rok za uspostavu nove vlade tog entiteta istječe 6. aprila.

“Politički akteri moraju se ponašati odgovorno i okončati proces uspostave vlasti”, poručio je Schmidt u ponedjeljak, u trenutku kada još nije jasno kako će nova vlada biti formirana. Iako HDZ i SDP s partnerima imaju većinu u Zastupničkom domu parlamenta Federacije i dalje imaju problem jer odluku o imenovanju vlade odbija potpisati SDA-ov potpredsjednik entiteta Refik Lendo, a njegov je potpis nužna pretpostavka za zakonitu proceduru.

Mediji u BiH proteklog su vikenda najavili kako visoki predstavnik planira opet iskoristiti svoje ovlasti te je već pripremio odluku kojom će “deblokirati” taj proces.

Prema nepotvrđenim najavama, tom bi odlukom pravo imenovanja nove vlade imali predsjednik i jedan potpredsjednik Federacije, a drugi koji se s tom odlukom ne bi usaglasio morao bi za svoj veto dobiti podršku dvije trećine zastupnika u matičnom klubu Doma naroda entitetskog parlamenta.

Odmah su uslijedile reakcije iz SDA i DF-a te su te stranke ponovno optužile Schmidta da pogoduje prije svega HDZ-u BiH, a ugrožava prava Bošnjaka.

SDA-ov zastupnik u parlamentu Federacije Hamdija Abdić tako je pozvao na radikalne poteze.

Blok koji predvodi SDP odgovorio im je na to porukom kako postoji jednostavno rješenje odnosno, da ako ne žele Schmidtovu intervenciju, dovoljno je da poštuju, kako su rekli, volju većine u parlamentu i tako omoguće uspostavu vlasti.

“Pokažite barem minimum osjećaja za demokratska načela i pozovite svog potpredsjednika Lendu da ne blokira imenovanje vlade FBiH iza koje stoji volja parlamenta”, stoji u reakciji stranaka bošnjačko-građanskog bloka.

Sam Schmidt u kolumni nije komentirao najave nametanja novih odluka, ali je poručio kako je došlo vrijeme da se “demokratska volja naroda pretoči u vlast i akciju”.