Seizmolog Snježan Prevolnik: Potresi jačine poput onog u Turskoj ne mogu pogoditi Hrvatsku
Društvo Istaknuto

Seizmolog Snježan Prevolnik: Potresi jačine poput onog u Turskoj ne mogu pogoditi Hrvatsku

Seizmolog Snježan Prevolnik u ponedjeljak je ustvrdio da se kod katastrofalnih potresa koji su tokom dana pogodili Tursku dogodio najgori mogući scenarij odnosno kombinacija nekoliko činilaca te rekao da tako snažni potresi ne mogu pogoditi Hrvatsku.

Tursku je jutros najprije pogodio potres magnitude 7,8, potom i od 7,5 te mnogobrojni kasniji manji potresi, broj žrtava raste i veći je od 2.300, a Prevolnik je u Dnevniku Nove TV objasnio da se Turska nalazi na jednom od seizimički najaktivnijih područja na svijetu.

Današnji potres dogodio se u zoni kontakta tri seizmotektonske ploče – veće, Afričke ploče, i dvije manje, Arapske i Anadolijske, na kojoj se nalazi Turska, rekao je te dodao da su međusobni pomaci između tih ploča oko dvadesetak milimetara godišnje.

„Kada gledate koliko se tu pomaka akumulira za skoro 200 godina, to su jako veliki pomaci. I onda se oni oslobađaju u obliku velikih potresa. Zato na tom području imamo i česte i jake potrese“, rekao je te dodao da su u Hrvatskoj „ti pomaci tri do četiri milimetara godišnje“.

To je razlog zašto na našem području nemamo toliko često jakih potresa i nemamo potresa takvih magnituda, dodao je Prevolnik te jutrošnji potres usporedio s petrinjskim rekavši da je „oslobodio 125 puta više energije nego petrinjski potres“.

Potres je bio toliko razoran, objasnio je, zbog nekoliko faktora.

„Danas što se dogodilo je bilo worst-case scenario. Prvi faktor je da je ovo bio nevjerovatno snažan potres. Ruptura koja odgovara ovom potresu je dužine oko 250 kilometara. Jako velika ruptura se dogodila. I dogodila se relativno plitko na površini, na dubinama do 20 kilometara. Tako da se jako veliki dio oslobođene energije oslobodilo na površinu, na ljude i na građevine“, rekao je.

Dodao je tome i gustu naseljenost odnosno milionske gradove u širem epicentralnom području te vrijeme kada se potres dogodio, ujutro u 4:17 sati po lokalnom vremenu, kada je većina stanovništva bila u objektima.

Na pitanje može li se u Hrvatskoj dogoditi tako strašan potres, odgovorio je: „Razveselit ću vas i reći ‘ne’. Usporedili smo pomake ploča s pomacima na području gdje se danas dogodio turski potres. Ti potresi na našem području nisu mogući“, rekao je u razgovoru za Novu TV.