Sentop u Zagrebu: Turkiye i Hrvatska predstavljaju glavne oslonce regionalne stabilnosti
Istaknuto Politika

Sentop u Zagrebu: Turkiye i Hrvatska predstavljaju glavne oslonce regionalne stabilnosti

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafa Sentop, koji boravi u Zagrebu, izjavio u ponedjeljak da uprkos akterima koji podižu tenzije u regionu, Turkiye i Hrvatska predstavljaju glavne oslonce regionalne stabilnosti kao pouzdane i poštovane zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Sentop se obratio stidentima Odsjeka za turkologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, gdje je govorio o temi “Važnost tursko-hrvatske saradnje povodom 30. godišnice diplomatskih odnosa”.

Sentop je kazao kako odnosi dviju država nisu ograničeni na 30 godina, već se temelje na duboko ukorijenjenoj zajedničkoj historiji. Podsjetio je da je Turkiye bila jedna od prvih zemalja koja je priznala hrvatsku nezavisnost, te kako je članstvom Hrvatske u NATO-u 2009. odnosima dodana i saveznička dimenzija.

“Ulaskom Hrvatske u Evropsku u 2013. dobili smo još jednog prijatelja u Uniji koji razumije i podržava našu zemlju. Zaista je vrijedno divljenja da je Hrvatska nakon jednog od najkrvavijih ratova novije povijesti u vrlo kratkom vremenu uspjela postati punopravna članica i NATO-a i EU. Uključivanje Hrvatske u euro i schengenski prostor na kraju devete godine članstva u EU biće nova priča o uspjehu. Ovom prilikom unaprijed čestitam. Također čestitam svojim hrvatskim prijateljima na početku pristupnih pregovora s OECD-om. Nastavit ćemo podržavati Hrvatsku i po tom pitanju”, rekao je Sentop.

Podvukao je kako je aktuelna situacija u Ukrajini još jednom potvrdila neophodnost saradnje između dvaju zemalja.

“Vidimo da je neophodno da pouzdani partneri zajedno rade na miru i stabilnosti u regionu, da se principi međunarodnog sistema mogu narušiti silom oružja, a problemi pokušavaju da se riješe grubom silom. Osim u Ukrajini, uprkos akterima koji podižu tenzije u regionu, Turkiye i Hrvatska su glavni oslonci regionalne stabilnosti kao pouzdane i poštovane zemlje”, poručio je Sentop.

Kazao je da Filozofski fakultet Univerziteta u Zagrebu i Odsjek za turkologiju u okviru njega vidi kao jednu od istaknutih institucija koje doprinose tursko-hrvatskom prijateljstvu.

“Turkologija je zaista važno područje. Nažalost, katedre turkologije, koji su u raznim zemljama u rukama centara koji su ispolitizirani i neprijateljski raspoloženi prema Turkiye udaljili su se od izrade naučnih studija. Unatoč svim kretanjima u akademskoj zajednici u svijetu, može se reći da turkistika zaostaje za produktivnošću od prije gotovo jednog stoljeća. Nauka i obrazovanje su vrlo važna područja koja ne bi trebala biti žrtvovana predrasudama i neprijateljstvu”, poručio je Sentop.

Izvor: Aa.com.tr/ba