Sisak: Regionalno druženje i susreti mladih povodom mjeseca Rebiul-evvela
Društvo

Sisak: Regionalno druženje i susreti mladih povodom mjeseca Rebiul-evvela

Džamija i Islamski centar u Sisku, nakon mjesec dana od otvorenja, destinacija su mnogih putnika namjernika, posjetitelja, musafira i najavljenih grupa koji žele osjetiti ambijent i ozračje novoizgrađene džamije, ali i osvježiti se uz bosansku kahvu i tradicionalne napitke koji se poslužuju u prostoru budućeg restorana.

U nedjelju, 17. oktobra 2022. godine, odnosno 20. rebiul-evvela 1444.h.g., Islamski centar u Sisku bio je domaćin prvog Regionalnog druženja i susreta mladih povodom mjeseca rebiul-evvela.

Ovom druženju su prisustvovali predstavnici OKM-a Zagreb predvođeni Mersad-ef. Kreštićem, zamjenikom glavnog imama MIZ Zagreb, predstavnik Mreže mladih MIZ Velika Kladuša na čelu sa glavnim imamom Ismet-ef. Mustedanagićem i u društvu koordinatora Mreže mladih MIZ Velika Kladuša Amar-ef. Grahovića, kooridnatorice Odjela za brak i porodicu MIZ Velika Kladuša Amine Makić, te predstavnika omladine iz IKC Graz u društvu imama Fikret-ef. Fazlića.

Organizator programa, okupljanja i druženja mladih bio je Ured za dawu i mladež pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj, u saradnji sa MIZ Sisak, sa organizacijskim timom OKM-a Sisak.

Nakon klanjanja podne-namaza, mladi su se uputili u razgledavanje prostorija Islamskog centra, te je prvi dio edukativnog programa povodom mjeseca rebiul-evvela održan u Kongresnoj dvorani Islamskog centra.

Pozdravnu riječ dobrodošlice i prigodnu poruku za mlade povodom mjeseca rebiul-evvela uputio je glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić, koji je poručio mladima da je mjesec rebiul-evvel odlična prilika i vrijeme za povezivanje mladih, osnaživanje trajnih prijateljstava, ali i osnaživanje svijesti o blagodati nasljeđa Poslanika, s.a.v.s. koji nam je ostavio trajne vrijednosti s kojima svaka mlada osoba može ponosno, dostojanstveno kročiti kroz sve životne izazove koje posebno mlad čovjek susreće u svom životnom hodu.

Alem-ef. je kao moto okupljanja i druženja mladih uzeo predaju ili hadis kudsijj gdje Uzvišeni Allah, dž.š. kaže:

“Moja ljubav obavezna je prema onima koji su se u Moje ime voljeli, radi Mene družili, radi Mene se posjećivali i radi Mene jedni drugima poklone darivali”

– Današnju posjetu, okupljanje i druženje vas, kao najljepše razglednice Islamske zajednice, promatram u kontekstu ovih prekrasnih i poticajnih riječi našeg Gospodara – poručio je efendija Crnkić.

Potom su se obraćali i prigodnu poruku mladima uputili glavni imam MIZ Velika Kladuša Ismet-ef. Mustedanagić, koji je podijelio iskustva u radu Mreže mladih ovog medžlisa, predstavivši svoj tim, ali i najavljujući poseban projekat, prezentaciju Sire – životopisa Allahova poslanika u autorstvu mladog Jasmina Delića, višegodišnjeg pobjednika u Natjecanju iz Sire koji će za ovu prigodu prezentirati Siru na druženju mladih u Sisku.

Ismet-ef. je podsjetio na ulogu i doprinos dugogodišnjeg sisačkog imama rahm. Fuad-ef. Karage koji je ostavio neizbrisiv trag tokom imamske službe na području Velike Kladuše prije dolaska u Sisak, te je proučena Fatiha za rahmetli Fuad-ef. Karagu.

Mersad-ef. Kreštić, zamjenik glavnog imama MIZ Zagreb, prezentirao je projekat “Druženje uz hadis petkom” u sklopu OKM-a Zagreb, te podsjetio na univerzalne vrijednosti voljenog Poslanika koje nikad ne smijemo zanemariti u životu.

U ime omladine iz Graza, prigodno se obratio Fikret-ef.Fazlić, imam u IKC Graz, sa čestitkom za organizaciju okupljanja mladih u novom Islamskom centru čime je Sisak prepoznat kao novo žarište realizacije mnogih plemenitih ideja i projekata.

Jasmin Delić je mladima održao prezentaciju Sire – životopisa Allahova poslanika, s.a.v.s. u sat vremena, povezujući životne epizode, stanja i okolnosti Poslanika sa našim današnjim životima, ali i prezentirajući kroz multimedijalnu prezentaciju ilustracije geografskih lokacija koje su mladi po prvi puta imali priliku vidjeti od prikaza Poslanikove kuće do lokacije Bedra.

Drugi dio programa omladinskog druženja nastavljen je u aranžmanu i pod voditeljstvom domaćina, OKM-a Sisak, koji su pripremili neformalno druženje kroz upoznavanje mladih jednih s drugima, ali i razmjenu promišljanja o nekim životnim pitanjima.

S tim u vezi, pripremljena je radionica “Moji životni odgovori”, kroz koju su mladi izvlačili pitanja te su pojedinačno na njih odgovorali poput pitanja: “Koji su za tebe najveći životni izazovi s kojima se trenutno suočavaš”, “Kad bi imao moć i utjecaj što bi mijenjao u današnjem svijetu”, “Koje osobine ili svojstva su ti bitni kod budućeg bračnog partnera” i sl.

Cjelodnevno omladinsko druženje je završeno nakon akšam-namaza, a zaključeno je da ovakva druženja generiraju mnogo konstruktivnih prijedloga, zaključaka i ideja za neke nove programe i sadržaje.

Izvor: Islamska zajednica u Hrvatskoj