Stano: Kriminalizacija klevete u RS-u korak unazad u evropskim integracijama BiH
Istaknuto Politika

Stano: Kriminalizacija klevete u RS-u korak unazad u evropskim integracijama BiH

Evropska unija izrazila je žaljenje zbog stupanja na snagu kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj ocjenjujući takav potez korakom nazad za integracije Bosne i Hercegovine prema Uniji i udarcem za civilno društvo i nezavisne medije.

Narodna skupština RS-a nedavno je ponovno odlučila kriminalizirati klevetu uz objašnjenje kako na taj način nastoje spriječiti utjecaj stranih nevladinih organizacija i medija za koje tvrde da su u funkciji rušenja toga entiteta. Zakonska rješenja su jučer stupila na snagu nakon objave u Službenom listu ovog entiteta.

Glasnogovornik Evropske komisije za vanjske poslove Peter Stano ocijenio je kako na taj način vlasti RS-a nameću nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu.

“Novi zakon ozbiljno utječe na ambijent u kojem djeluje civilno društvo i ograničava slobodu izražavanja i medija u RS-u. Ovo je potez za žaljenje i nesumnjivo predstavlja krupan korak unazad u zaštiti temeljnih prava”, ocijenio je Stano u dostavljenoj izjavi.

Dodao je kako je ovakvo zakonsko rješenje suprotno očekivanjima izraženim prilikom dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU te da se “kosi s interesima svih građana BiH, uključujući onih koji žive u entitetu RS”.

EU pozvala je sve vlasti da djeluju konstruktivno na realizaciji ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije koji su neophodni kako bi dala preporuku za otvaranje pregovora s BiH o pristupanju EU. To po glasnogovorniku Peteru Stani podrazumijeva osiguranje slobode izražavanja i medija, te zaštitu novinara.

EU najavila je nastavak potpore medijima i nevladinim organizacijama u RS-u.