Turska ide u drugi krug izbora, Erdogan je veliki favorit
Istaknuto Nekategorisano Politika

Turska ide u drugi krug izbora, Erdogan je veliki favorit

Turska ide u drugi krug predsjedničkih izbora na kojima opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua čeka težak zadatak stizanja prednosti aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji uz to već ima osiguranu većinu u parlamentu. 

Nakon prebrojenih sto posto biračkih mjesta, aktuelni predsjednik ima 49,42 posto, a Kılıçdaroğlu ima 44,95 posto glasova, prenosi turski državni medij TRT. 

Na trećem mjestu je iznenađenje izbora, nacionalistički kandidat Sinan Ogan s 5,2 posto, a iza njega Muharrem Ince koji se povukao iz utrke, no prekasno, pa je ipak dobio 0,43 posto glasova. 

Pošto nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, drugi krug izbora, prvi u turskoj historiji, održat će se 28. maja.

Analitičari smatraju da će Kilicdaroglu na njima teško stići moćnog turskog predsjednika. 

Čelniku opozicione Republikanske narodne stranke u prilog ne ide što je u parlamentu izgubio od Erdoganovog bloka te bi stoga njegova eventualna vlada teško dobijala podršku za svoje odluke u vrijeme kada Turskoj treba stabilnost.

Prema pisanju TRT-a, Erdoganov Narodni savez ima 321 zastupnika od ukupno 600, dok je Nacionalni savez predvođen Kilicdarogluom osvojio 213 mandata.

Za izbor novog predsjednika ključni će biti Oganovi birači. On je bivši pripadnik nacionalističkog MHP-a, danas u savezu s Erdoganovom strankom Pravde i razvoja. 

MHP je napustio upravo zbog neslaganja sa stranačkom podrškom turskom predsjedniku nakon izbora 2015. godine, no smatra se da su njegove nacionalističke poruke i pozivi na tursku geopolitičku nezavisnost bliži Erdoganu nego prozapadnoj politici Kilicdaroglua, Kurda i pripadnika religijske islamske manjine Alevita.

Novine Yeni Safak proglasile su da je narod pobijedio, dok je sam Erdogan u govoru s balkona sjedišta stranke poručio da je pobjednik bez sumnje država.

Njegov ulazak u treće desetljeće na čelu Turske svakako će uznemiriti kritičare koji kažu da to šteti turskoj demokratiji. Ako kandidat opozicije ipak pobijedi u drugom krugu, očekuje se puštanje hiljada zatvorenika i aktivista, piše agencija Reuters.