Turski izbori: I Erdogan i Kilicdaroglu tvrde da su u vodstvu, drugi krug izgledan
Istaknuto Nekategorisano Politika

Turski izbori: I Erdogan i Kilicdaroglu tvrde da su u vodstvu, drugi krug izgledan

Čini se da Turska ide prema drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem će se suočiti predsjednik Recep Tayyip Erdogan i opozicioni čelnik Kemal Kilicdaroglu, koji obojica tvrde da su u vodstvu, ali izvori iz oba tabora priznaju da možda neće preći prag od 50 posto za izravnu pobjedu.

Prvi nedjeljni rezultati doveli su Erdogana u udobno vodstvo, ali kako se prebrojavanje nastavljalo, njegova se prednost očekivano smanjivala. Drugi krug izbora 28. maja čini se vjerovatnim. Ankete javnog mnijenja prije izbora davale su Kilicdarogluu, koji je na čelu saveza šest stranaka, blagu prednost, a dvije ankete u petak čak su pokazale da je iznad praga od 50 posto. Međutim, većina je najavila tijesnu utrku.

Erdogan je u nedjelju rekao da bi žurba s objavom izbornih rezultata dok prebrojavanje traje značilo krađu volje ljudi, dok je Kilicdaroglu upozorio izborne vlasti da objave sve rezultate u cijeloj zemlji.

Visoki dužnosnik opozicionog saveza rekao je da se “čini da neće biti pobjednika u prvom krugu, ali naši podaci pokazuju da će Kilicdaroglu voditi”.

Drugi visoki opozicioni dužnosnik rekao je Reutersu da Erdoganova stranka iznosi prigovore protiv glasačkih listića, što odgađa pune rezultate. “Za sada čine sve što je u njihovoj moći da odgode proces”, rekao je.

Pozivajući se na brojke državne agencije Anadolu, turski mediji navode da je s gotovo 80,5 posto prebrojanih glasačkih kutija Erdogan bio na 50,43 posto, a Kilicdaroglu na 43,77 posto.