U BiH osnovana nova politička stranka Hrvata, žele biti jaka opozicija
Istaknuto Nekategorisano Politika

U BiH osnovana nova politička stranka Hrvata, žele biti jaka opozicija

Nova hrvatska politička stranka u Bosni i Hercegovini osnovana je u subotu u Rami, a njen utemeljitelj je dugogodišnji načelnik te općine Jozo Ivančević koji je odmah najavio jačanje alternative politici Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ramska narodna stranka (RNS), kako je na utemeljiteljskoj skupštini kazao Ivančević, nastala je zbog nezadovoljstva djelovanjem drugih političkih stranaka s hrvatskim predznakom, prije svega onih okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) koji predvodi HDZ BiH.

Ivančević i njegovi saradnici i politički istomišljenici prošle su godine istupili iz HDZ-a 1990. optužujući čelnike te stranke da se su se “utopili” u HNS i dopustili potpunu dominaciju HDZ BiH.

“Njihova politika je ona kojoj je cilj lični interes umjesto interesa cijelog naroda koji navodno predstavljaju”, kazao je u subotu Ivančević ustvrdivši kako se eksploatiranjem teza poput one o ugroženosti hrvatskog naroda BiH i potrebi za uspostavom trećeg entiteta samo mobiliziraju glasači uoči izbora, a nakon njih ne radi se ništa kako bi se problemi riješili nego samo dijele pozicije u vlasti.

Kazao je i kako su Hrvati u Rami nezadovoljni odnosom kakav prema toj općini imaju stranke okupljene u HNS-u, od nepravedne raspodjele sredstava s viših razina vlasti do potpunog zanemarivanja te općine kroz strateške infrastrukturne, prostorne, zdravstvene i obrazovne planove.

Najavio je kako će RNS djelovati prije svega na razvitku Rame i poboljšanju statusa Hrvata koji tamo žive, ali je spreman djelovati i na višim razinama vlasti kako bi, prema njegovim riječima, Hrvati u cijeloj BiH konačno dobili opoziciju koja će vjerodostojno zastupati njihove interese.

“Svi drugi narodi imaju opoziciju, ona radi na tome da vladajući dio mora biti što odgovorniji i što učinkovitiji”, kazao je Ivančević neizravno optužujući HDZ BiH da je manipulacijama ugasio svaki opozicioni glas među Hrvatima.

Najavio je saradnju sa svima koji imaju sličan politički program s ciljem jačanja opozicije politici koju vodi HDZ BiH.

Ivančević je na čelu općine Rama već četvrti mandat i svaki put je pobijedio u srazu s kandidatima iz HDZ BiH. Ramska općina je po zadnjem popisu iz 2013. godine brojala nešto više 14.000 stanovnika od kojih je Hrvata oko 10.000 no ta je lokalna zajednica važna i politički i ekonomski jer se u njen budžet slijevaju veliki prihodi od eksploatacije vode u Ramskom jezeru koja se koristi za proizvodnu električne energije.

Tako su u ovoj godini u općinskom budžetu po tom osnovu planirani prihodi od oko 10 miliona eura.