U BiH podijeljene ocjene o izborima u Crnoj Gori, Dodik očekuje “srpsku politiku”
Istaknuto Politika

U BiH podijeljene ocjene o izborima u Crnoj Gori, Dodik očekuje “srpsku politiku”

Ishod predsjedničkih izbora u Crnoj Gori u Bosni i Hercegovini je dočekan na različite načine, a komentari koji su uslijedili na tragu su ranije opredijeljenosti medija i političara, koji su otvoreno podržavali Jakova Milatovića odnosno Milu Đukanovića.

Istaknuti političari u BiH poput članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića otvoreno su podržavali Đukanovića i njegovu kampanju, a nakon što su objavljeni rezultati izbora nisu se oglašavali, dok je članica državnog vrha iz reda srpskog naroda i predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović već u nedjelju navečer Milatoviću uputila srdačnu čestitku.

Izrazila je očekivanje kako će njegov predsjednički mandat doprinijeti boljim odnosima dvije države.

Komunikacija između Crne Gore i BiH na najvišoj razini praktično je bila blokirana otkako je Milorad Dodik kao član Predsjedništva BiH u mandatu od 2018. do 2022. vetom spriječio dolazak crnogorskog predsjednika Đukanovića u službenu posjetu BiH, nezadovoljan politikom koju je zastupao.

Dodik koji se ni u predizbornom razdoblju u Crnoj Gori nije sustezao od napada na Đukanovića te je također u nedjelju navečer, u svojstvu predsjednika Republike Srpske, poslao čestitku Milatoviću.

U ponedjeljak je u izjavi novinarima otvoreno kazao kako od novog predsjednika Crne Gore očekuje da vodi prosrpsku politiku.

“Želim da Crna Gora bude usmjerena ka jačanju pozicije srpskog nacionalnog korpusa”, kazao je Dodik dodajući kako je Đukanovića smatrao protivnikom srpskog naroda pa ga stoga raduje poraz aktuelnog predsjednika Crne Gore.

Mediji i analitičari u Federaciji BiH pobjedu Milatovića opisali su glavnom kao jačanje velikosrpske politike, iskazujući bojazan zbog mogućeg utjecaja na razvitak odnosa u regiji.

Analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz tako je ocijenio kako Milatović nije nikakav autentični političar, nego proizvod određenih centara moći što je, kako ističe, pokazao i njegov “diletantski govor” u izbornoj noći kojim je pokazao da ne razumije bit političkog djelovanja.

“Ne očekujem od Milatovića ništa dobro u politici. Mislim da pripada onim preambicioznim, gramzivim koji su sposobni politiku koristiti u lične svrhe”, izjavio je Kazaz za Dnevni avaz.